Турки заблокували поставки російської нафти через Босфор

Турки заблокували поставки російської нафти через Босфор

Турки заблокували поставки російської нафти через Босфор

Туреччина раптово змінила правила судноплавства через протоки Босфор і Дарданелли, через що поставки російської нафти в Європу виявилися заблоковані.

Про важкий удар Анкари по "союзнику" розповіло впливове видання Bloomberg, передають Патріоти України.

>

Туреччина змусила Москву "на своїй шкурі" відчути ті незручності, які вона влаштувала цивільному судноплавству в Керченській протоці.

Для постачальників російських енергоресурсів перекриття проток Босфор і Дарданелли перетворилося в пекло. Так, нещодавно Анкара змінила правила судноплавства, посиливши правила навігації і розширивши список судів, які зобов'язані використовувати буксири в своїх протоках. І тепер кораблі з російською нафтою, що йдуть в порти Чорного і Середземного морів, змушені простоювати цілий місяць, щоб отримати дозвіл на прохід (13 днів на вхід в територіальні води Туреччини, 15 днів - на вихід). Раніше це займало всього кілька днів.

Результатом нововведення турків стали величезні "пробки" нафтових танкерів РФ, Казахстану і Узбекистану, які постачають "чорне золото" в Європу. За останніми даними, зараз там простоюють судна з 39 мільйонами барелів нафти.

Нововведення Туреччини стало болючим ударом для Росії, зокрема, порту Новоросійськ, через який забезпечується 14% всього експорту російської нафти. Він катастрофічно відстає за графіком, зазнаючи збитків.


Останні новини