В Європарламенті жорстко розкритикували Росію за «Північний потік-2»

В Європарламенті жорстко розкритикували Росію за «Північний потік-2»

В Європарламенті жорстко розкритикували Росію за «Північний потік-2»

Профільний комітет підготував критичну доповідь про взаємини ЄС і РФ.

Будівництво газопроводу "Північний потік-2" має бути зупинено. Про це йдеться в доповіді, підготовленій групою депутатів з комітету закордонних справ Європейського парламенту (ЄП). Цей документ в цілому присвячений відносинам Європейського Союзу (ЄС) з Росією, зазначає "Польське радіо" з посиланням на слова євродепутата від Польщі Анни Фотиги.

Зокрема, в звіті євродепутатів кажуть, що "Північний потік-2" збільшить залежність ЄС від російського газу. Також наголошується, що газопровід порушує енергетичну політику європейської спільноти. За словами Фотиги, країни, які підтримують Nord Stream 2, є "наївними" по відношенню до РФ і "ставлять власні інтереси вище європейської солідарності".

У звіті також міститься критика Росії за ворожі дії в регіоні, мілітаризацію Калінінградської області, а також порушення повітряного простору і територіальних вод в Балтії.

"Документ чітко показує, що Росію не можна сприймати як стратегічного партнера. ...Без рішучої реакції ми не зупинимо наступ Кремля", – підкреслила Фотига.

Наразі ця критика РФ – думка парламентського комітету із закордонних справ. Позиція всього Європарламенту розглядатиметься під час наступної пленарної сесії.

Нагадаємо, 12 грудня 2018 року ЄП виступив за припинення реалізації російського проекту трубопроводу "Північний потік-2". Це випливає з тексту резолюції Європарламенту щодо доповіді "Про реалізацію Угоди про асоціацію ЄС-Україна".

Як відомо, "Північний потік-2" повинен пройти Балтійським морем, з'єднавши постачальників в Росії з споживачами в Європі. Передбачається, що пропускна здатність газопроводу становитиме 55 млрд кубометрів газу на рік. Вартість проекту оцінюється майже в 10 млрд євро. Партнери за проектом: "Газпром", Engie, OMV, Shell і дві німецькі компанії – BASF і Uniper.

>



 

Останні новини