НАТО допоможе Україні вступити до блоку – Столтенберг

НАТО допоможе Україні вступити до блоку – Столтенберг

НАТО допоможе Україні вступити до блоку – Столтенберг

 Військовий блок допоможе Україні подолати перешкоди на шляху євроатлантичної інтеграції.

Північноатлантичний альянс допоможе Україні подолати перешкоди на шляху вступу до блоку, включаючи боротьбу з корупцією, оскільки Київ є важливим партнером НАТО.

Про це, коментуючи внесення до Конституції України курсу на євроатлантичну інтеграцію, заявив 12 лютого генсек НАТО Єнс Столтенберг.

"Україна є дуже важливим партнером. У нас є ціла низка проектів співробітництва з залученням трастових фондів НАТО. Ми продовжимо допомагати їй в процесі вступу, включаючи боротьбу з корупцією", – заявив він.

>

Нагадаємо, раніше цього місяця Верховна Рада прийняла законопроект про зміни до Конституції, відправивши відповідний законопроект до Конституційного суду для його схвалення.

Як ми вже писали, минулої осені в Альянсі заявили, що, якщо Україна хоче стати його частиною, то повинна слідувати курсом реформ, незважаючи на чергові вибори президента і парламенту 2019 року.

  • Абзац п'ятий преамбули після слів "громадянської злагоди на землі України" доповнити словами "та підтверджуючи європейську ідентичність українського народу і незворотність європейського і євроатлантичного курсу України".
  • Пункт 5 частини першої статті 85 Конституції пропонується викласти в такій редакції: "Визначення засад внутрішньої і зовнішньої політики, реалізації стратегічного курсу держави на набуття повноправного членства України в Європейському Союзі і в Організації Північноатлантичного договору".
  • Статтю 102 доповнити частиною третьою такого змісту: "Президент України є гарантом реалізації стратегічного курсу держави на набуття повноправного членства України в Європейському Союзі і НАТО".
  • Статтю 116 про повноваження Кабінету міністрів запропоновано доповнити пунктом такого змісту: "Забезпечує реалізацію стратегічного курсу держави на набуття повноправного членства України в Європейському Союзі і НАТО".
  • Виключити пункт 14 розділу XV "Перехідні положення" про оренду військових баз в Україні, в тому числі про базування Чорноморського флоту РФ в Криму: "Використання існуючих військових баз на території України для тимчасового перебування іноземних військових формувань можливе на умовах оренди в порядку, визначеному міжнародними договорами України, ратифікованими Верховною Радою".

 


Останні новини