П'ята річниця анексії Криму: Туреччина зробила чітку заяву

П'ята річниця анексії Криму: Туреччина зробила чітку заяву

П'ята річниця анексії Криму: Туреччина зробила чітку заяву

Крим був анексований Росією в порушення міжнародного права на підставі незаконного "референдуму"

Туреччина не визнає незаконну анексію Криму і підтримує суверенітет і територіальну цілісність України. Про це йдеться в заяві МЗС Туреччини.

>

"Українська Автономна Республіка Крим була анексована Російською Федерацією в порушення міжнародного права на підставі незаконного "референдуму", що відбувся п'ять років тому в цей день (16 березеня). У зв'язку з цим ми повторюємо, що не визнаємо фактичну ситуацію, викликану цим актом, і підтверджуємо нашу підтримку суверенітету і територіальної цілісності України", - йдеться в заяві.

В Анкарі підкреслили, що ситуація з корінним населенням Криму – кримськотатарським народом – продовжує залишатися для Туреччини пріоритетною.

"Ми будемо продовжувати підтримувати кримських татар, щоб вони жили в мирі та безпеці на своїй історичній батьківщині, зберігаючи свою самобутність", - йдеться в заяві.

Нагадаємо, в кінці лютого в Києві пройшов міжнародний форум "Анексований Крим: 5 років спротиву", на якому виступали українські та іноземні політики, дипломати, громадські працівники. Так, спецпредставник США по Україні Курт Волкер визнав, що Захід повільно реагував на захоплення Криму Росією. За його словами, США і Європа не могли повірити, що в центрі Європи хтось буде захоплювати чужі території.



Крим був незаконно анексований Росією в березні 2014 року після проведення "референдуму", невизнаного ні Україною, ні світовим співтовариством. У тому числі "кримський референдум" не визнає і ООН.

Верховна Рада України офіційно оголосила 20 лютого 2014 р початком тимчасової окупації Криму і Севастополя Росією. 7 жовтня 2015 року президент України Петро Порошенко підписав відповідний закон. Міжнародні організації визнали окупацію і анексію Криму незаконними і засудили дії Росії. Країни Заходу ввели ряд економічних санкцій.

У свою чергу Міжнародний кримінальний суд (Гаазький трибунал) визнав, що дії Росії під час окупації Криму розцінюються як військовий конфлікт проти України. У Гаазі відзначають, що даний міжнародний конфлікт може бути розслідуваний за нормами Римського статуту.

 

Останні новини