Байден йде на підвищення: колишній віце-президент кидає виклик Трампу

Байден йде на підвищення: колишній віце-президент кидає виклик Трампу

Байден йде на підвищення: колишній віце-президент кидає виклик Трампу

Чи складе соратник Обами конкуренцію чинному главі Білого дому?

Кампанія з виборів президента США 2020 року щосили набирає обертів. В останніх числах квітня про участь у виборах офіційно оголосив на сьогодні, мабуть, найавторитетніший політичний важковаговик демократів – екс-віце-президент США Джозеф Байден. Але чи побачать американські виборці його прізвище в бюлетенях в листопаді наступного року – ще питання.

>

Байден і Україна

Мабуть, українцям надмірно черговий раз представляти 47-го віце-президента США. У найважчий і найстрашніший для незалежної України час – в дні Революції Гідності, в період найактивнішої стадії агресії Росії проти України в Криму і на Донбасі – ім'я Джозефа Байдена миготіло в українських ЗМІ не рідше, ніж ім'я його завзятого політичного опонента і близького друга – сенатора Джона Маккейна.

Саме після дзвінків Байдена Янукович відміняв найодіозніші рішення – наприклад, "закони 16 лютого". Після його дзвінків випускали із СІЗО затриманих в ході сутичок учасників Революції, скасовували накази про черговий штурм Майдану, сідали за стіл переговорів. Нічні дзвінки з Вашингтона до останнього утримували режим від найстрашніших кроків, але, на жаль, в результаті не втримали.

У своїй книзі мемуарів "Promise Me, Dad: A Year of Hope, Hardship, and Purpose" Джозеф Байден так описує ті події: "Я зробив останній з багатьох термінових дзвінків Януковичу наприкінці лютого 2014 року, коли його снайпери вбивали українських громадян десятками і у нас були повідомлення, що заслуговують на довіру, про те, що він розглядає ще жорстокіші репресії... Я говорив йому, що все скінчено; час, щоб він відкликав своїх збройних людей і пішов. Я нагадав йому, що його єдиними справжніми прихильниками були його політичні покровителі і його оператори в Кремлі, і він не повинен очікувати, що його російські друзі врятують його від цієї катастрофи. Я сказав, що Янукович втратив довіру українського народу, і історія його суворо засудить, якщо він продовжуватиме вбивати його. Опальний президент втік з України наступного дня – завдяки сміливості і рішучості демонстрантів..."

Після перемоги Революції Гідності саме Байден за дорученням Барака Обами став куратором надання фінансової допомоги Україні. "Мені дали завдання щодо України. Тому я пам'ятаю, як відбув туди, щоб переконати нашу команду, що ми повинні надати Україні довгострокові кредитні гарантії. Я їздив до Києва 12-13 разів і в підсумку оголосив, що ми пропонуємо ще $ 1 млрд кредитних гарантій", – розповів Байден в одному зі своїх виступів в США. Загалом же Вашингтон в перші роки надав Україні кредитних гарантій на 3 мільярди доларів.

Байден, як і його друг, республіканець Маккейн, був затятим прихильником надання Україні летальної зброї ще 2014 року – з початку повномасштабної агресії Росії на Донбасі. Віце-президент намагався переконати в цьому Обаму, але не зумів.

Сьогодні, після закінчення певного часу, образ Байдена в Україні сприймається двояко. Одні наші співгромадяни вкрай позитивно оцінюють зусилля, яких доклав екс-віце-президент США для захисту свободи, демократії і територіальної цілісності нашої держави. Інші критикують його за нібито зайву увагу до внутрішньодержавних процесів в Україні і буквально "ручне управління", в тому числі кадровими призначеннями в Києві в окремих випадках. Втім, Байден сам не приховує, що часом прямо вимагав від української влади тих чи інших кадрових рішень. Пояснюючи це необхідністю контролювати хід реформ: боротьбу з корупцією, утвердження демократичних норм, прав та свобод. Власне, на що США давали Україні гроші і до чого прагнуть самі українці.


"Все поставлено на карту"

Висування кандидатів у президенти в США почалося ще в січні. У матеріалі "У США стартували вибори президента: хто проти Трампа" сайт "Сьогодні" докладно розписав диспозицію, що склалася в країнах демократів і республіканців на момент старту. Інтригою на той момент було кілька питань. Чи піде на вибори Гілларі Клінтон? Чи зможе Джо Байден утримати лідируючі позиції в рейтингу потенційних кандидатів від Демократичної партії? Як відомо, Клінтон відмовилася від участі в перегонах. Стосовно Джозефа Байдена, його позицій не похитнулися, а навіть дещо зміцнилися.

"Основні цінності цієї нації... наше становище в світі... наша демократія... все, що зробило Америку Америкою – поставлено на карту. Ось чому сьогодні я оголошую про свою кандидатуру на пост президента Сполучених Штатів", – такими словами на своїй сторінці в Twitter Джозеф Байден оголосив 25 квітня про своє висунення.

Уже через день виборчий фонд екс-віце-президента поповнився на 6,3 мільйона доларів внесків. Для виборів, звісно, сущі дрібниці. Але факт сам по собі демонструє рішучість прихильників Байдена домагатися його перемоги – як мінімум в праймеріз Демпартії.

Опитування вселяють оптимізм

Наразі для цього є більш ніж достатньо підстав. Байден і до висунення був беззаперечним лідером електоральних симпатій, Так, наприклад, трійка лідерів-демократів в листопаді минулого року виглядала так: Джо Байден – 26%, Берні Сандерс – 19%, Бето О'Рурк – 8% (опитування Morning Consult серед зареєстрованих виборців). З появою все нових претендентів на участь в праймеріз позиції Байдена зміцнювалися, його найближчих переслідувачів – розмивалися. Так, в квітні, до висунення Байден мав рейтинг 27-39% за різними опитуваннями, Сандерс – 15-24%.

Після висунення рейтинг Байдена ще більш зміцнився. Опитування Morning Consult серед вільних виборців, проведений 29 квітня – 5 травня, дає такі цифри: Байден – 40%, Сандерс – 19%, Елізабет Воррен – 8%. Дослідження HarrisX серед зареєстрованих виборців: Байден – 46%, Сандерс – 14%, Пітер Буттіджедж – 8%. Опитування Harris Interactive 30 квітня – 1 травня: Байден – 44%, Сандерс – 14%, Гарріс – 9%. Як видно, тенденція спостерігається стійка: лідирує за симпатіями Джо Байден, і його рейтинг зростає, за ним слідує Сандерс, і він втрачає очки. За третє місце поки що борються кілька кандидатів.

Ще одним показником серйозності позицій Байдена є ставка на нього еліт Демпартії. Авторитетний аналітичний сайт FiveThirtyEight вже не одні вибори відстежує підтримку кандидатів в президенти в ході праймеріз з боку впливових однопартійців. Чим більшу підтримку отримує той чи інший кандидат, тим більша ймовірність, що саме він в результаті отримає перемогу на праймеріз. За методикою, якщо кандидата підтримав екс-президент або чинний лідер партії, кандидат отримує 10 балів, якщо підтримав губернатор – 8 балів, сенатор – 6 балів і т.д. Згідно з останніми даними, на сьогодні за цим показником також лідирує Байден, який набрав 80 балів. За ним слідують Коррі Букер (57) і Камала Гарріс (55). А ось Воррен і Сандерс, в опитуваннях займають 2-3 місця, з підтримки серед впливових однопартійців значно відстають.

Це ще не перемога

Втім, експерти FiveThirtyEight самі визнають, що консолідація впливових однопартійців – зовсім не запорука майбутнього успіху на праймеріз. Наприклад, 2008 року спочатку впливові демократи більше підтримували Гілларі Клінтон, ніж Барака Обаму, останньому лише перед праймеріз вдалося вирватися вперед. 2016 року значно більше число впливових республіканців агітували за Марко Рубіо і Теда Круза, проте праймеріз виграв Дональд Трамп.

"Те, що Байден сьогодні лідирує – ще не показник. Праймеріз почнуться тільки восени. І я нагадаю, що, коли починалися праймеріз 2015 року, Трамп був одним з аутсайдерів. Але що в підсумку сталося, ми знаємо", – зазначив в коментарі сайту "Сьогодні" політолог Володимир Фесенко.

Поділяє цю думку і експерт з питань зовнішньої політики і політики безпеки Майдану закордонних справ Олексій Куропятник..

"Байден – класичний представник системної американської політичної еліти, "глибинної держави". Але тенденція в багатьох країнах показує, що старі еліти або, як мінімум, традиційні підходи втрачають популярність, – розповів в коментарі сайту "Сьогодні" Олексій Куропятник. – В результаті у республіканців народилася команда несистемного Трампа, яка бачить світ інакше. А ось у демократів такого бачення не виникло. Але зараз у них народилася нова зірка – Піт Буттіджедж, який виступає за інші підходи в політиці, нове бачення, створює нову хвилю. Думаю, майбутнє не за такими, як Байден, а за такими, як Буттіджедж. Думаю, можливо, він зможе виграти праймеріз у Байдена".

Головне – не втручатися

Проте, судячи з усього, Трамп сприймає Байдена як найнебезпечнішого на сьогодні конкурента. Чинний американський президент і раніше не мав особливих симпатій до демократа. Після висунення Байдена Трамп вибухнув сарказмом на адресу конкурента, назвавши його "сонним Джо" і висловивши сумнів у розумових здібностях. Не соромиться у висловлюваннях на адресу Трампа і Байден. Найнешкідливішим епітетом, яким охарактеризував демократ чинного президента, є слово "клоун". Про решту ми, мабуть, промовчимо. Загалом, кампанія обіцяє бути веселою, а боротьба – безкомпромісною: сторони всіляко намагатимуться скомпрометувати одне одного.

"Важливо, щоб українська влада не підігравала одному з кандидатів в президенти, – зазначив в коментарі сайту "Сьогодні" політолог Володимир Фесенко. – А спроби втягнути українську сторону в політичну боротьбу в США будуть і з того, і з іншого боку. Як показала практика, участь у внутрішніх політичних іграх американців нічого хорошого Україні не приносить. Хто буде президентом США 2020 року, ми не знаємо. Тому треба зберігати відносини з США, а не з якимось кандидатом або однією політичною силою. Нам потрібна підтримка обох політичних сил".

 

Останні новини