У Раді Європи розкритикували Москву через масові затримання на мітингу

У Раді Європи розкритикували Москву через масові затримання на мітингу

У Раді Європи розкритикували Москву через масові затримання на мітингу

 Усі легітимні незалежні кандидати мають бути допущені до міських виборів у Москві, заявили в Раді Європи, звернувши увагу на насильство з боку поліції під час мітингу у російській столиці.

У Раді Європи закликали Москву допустити до виборів до міської думи російської столиці незалежних кандидатів. "Я з занепокоєнням спостерігав за останніми подіями, що відбувалися перед виборами у Москві (…) Усі легітимні кандидати повинні бути допущені до участі, і повинні бути гарантовані вільні і чесні вибори. Росія як держава-член Ради Європи повинна дотримуватися європейських стандартів у виборчому процесі", - заявив у неділю, 28 липня, генеральний секретар Ради Європи Турбйорн Ягланд. Він додав, що має намір обговорити цю ситуацію з головою російської Центральної виборчої комісії Еллою Памфіловою. Заява Ягланда оприлюднена на сайті Ради Європи.

>

У Парламентській асамблеї Ради Європи (ПАРЄ) занепокоєні арештами та затриманнями сотень людей у російській столиці під час мітингу на підтримку незалежних кандидатів до міської думи Москви. "Я глибоко стурбована масовими арештами демонстрантів і неспівмірними діями поліції, коли вона намагалася розігнати їх. Свобода слова та свобода зібрань є важливими умовами для демократії", - наголосила президентка ПАРЄ Ліліан Морі Паск'є в заяві. Вона додала, що у всіх країнах-членах Ради Європи та загалом у будь-якому демократичному суспільстві усі точки зору, включаючи критичні до влади, мають право бути вільно висловленими.


Liliane Maury Pasquier@PACE_President

1/ I am deeply concerned about the massive arrests of demonstrators and the disproportionate reaction of the police when they tried to disperse them.

Freedom of speech and freedom of assembly are essential conditions for democracy.

 

Як повідомлялося, 27 липня в Москві відбувся несанкціонований мітинг на підтримку незалежних кандидатів до Московської міськдуми. За даними російської поліції, в акції взяли участь близько 3500 людей. Вони вимагали, щоб виборчком Москви скасував рішення про визнання недійсними сотень підписів на підтримку опозиційних політиків і зареєстрував їх кандидатами на виборах.

Під час акції поліція провела масові затримання. За уточненими даними правозахисного медіапорталу "ОВД-Инфо", було затримано 1373 особи, поліція повідомила про 1074 затриманих. Під час затримань силовики діяли жорстоко. За даними російських ЗМІ, десятки людей постраждали.

 

Останні новини