«Історична» зустріч. РФ і Туреччина поділили Сирію

«Історична» зустріч. РФ і Туреччина поділили Сирію

«Історична» зустріч. РФ і Туреччина поділили Сирію

Сторони домовилися про кроки щодо виходу із кризи, викликаної відходом армії США і військовою операцією Анкари.

Лідери Володимир Путін і Реджеп Тайіп Ердоган провели "історичні" шестигодинні переговори, за підсумками яких підписали домовленість про спільний контроль зони безпеки уздовж турецько-сирійського кордону, який Анкара хоче очистити від курдів.

>

За словами російського президента, сторонам вдалося вийти на "доленосні" рішення щодо ситуації в Сирії. При цьому Ердогану не вдалося реалізувати своє завдання із встановлення контролю в зоні вздовж усього кордону. Корреспондент.net розповідає подробиці.

Туреччина почала нову військову операцію на північному сході Сирії під назвою Джерело миру 9 жовтня. Метою Туреччини було очищення курдських формувань, які Анкара вважає терористичними, зони протяжністю вздовж кордону майже в 500 кілометрів і глибиною близько 30 кілометрів.

Цю територію Ердоган планував захопити, щоб відселити туди з Туреччини понад два мільйони сирійських біженців. У відповідь на критику операції з боку ЄС він погрожував спрямувати потік біженців до Європи.

Сирійські курди, які скаладають основу військового альянсу Демократичні сили Сирії, були головними союзниками США в боротьбі проти терористичної організації "Ісламська держава". Але президент Дональд Трамп вирішив піти з північного сходу Сирії і припинити допомогу курдам.


У зв'язку з цим курди пішли на угоду з сирійським лідером Башаром Асадом і Росією, яка його підтримує. Експерти вважають, що цей факт зміцнив режим Асада. З яких ще причин розкритикували рішення Трампа, в матеріалі Історичний прорахунок США.

Минулого тижня віце-президент США Майк Пенс і президент Туреччини після чотиригодинних переговорів домовилися про перемир'я в Сирії на п'ять днів. Цей термін як раз закінчувався 22 жовтня. Ердоган погрожував після закінчення цього терміну знову почати військові дії.

У Туреччині тоді ж сказали про готовність оголосити про припинення операції Джерело миру, але для цього Анкарі необхідне відведення курдських формувань від турецько-сирійського кордону і здача ними важкого озброєння.

22 жовтня в Сочі Путін і Ердоган узгодили меморандум, який передбачає спільне патрулювання на кордоні Сирії та Туреччини. Також повернуться сирійські прикордонники.

"Ми вже не раз зазначали, що з розумінням ставимося до прагнення Туреччини вжити заходів, щоб надійно гарантувати свою національну безпеку", - заявив Путін за підсумками переговорів.

При цьому він зазначив, що головне, щоб діями турецьких збройних сил на території Сирії не скористалися бойовики ІДІЛ, які перебувають в полоні у курдів, які контролюють території на північному сході Сирії.

"Сирія повинна бути звільнена від незаконної іноземної військової присутності", - додав російський президент. Тим самим він нагадав, що уряд Сирії Туреччину на свою територію все ж не запрошував.

У свою чергу Анкара заявила, що припинення військової операції на півночі Сирії не означає, що вона завершилася і турецькі військові залишають регіон.

Про що домовилися

  •     Турецькі війська на невизначений час збережуть контроль над всією територією, яку вони встигли захопити з 9 жовтня (в договорі це називається "збереження статус-кво").
  •     Решту кордону займуть сирійські прикордонники і російська військова поліція. На цю територію турецька армія зайти не зможе, однак отримає право брати участь в спільному з Росією патрулі аж до десяти кілометрів від кордону.
  •     Курдські військові формування повинні протягом тижня залишити кордон на всій його довжині. Про їхню подальшу долю в угоді нічого не сказано, проте сказано, що сторони мають намір "боротися з тероризмом у всіх формах".
  •     У документі немає ні слова про долю самої курдської автономії: сказано, що всі питання політичного устрою Сирії будуть вирішуватися пізніше на конституційному комітеті, який скличуть Росія, Туреччина та Іран.
  •     Про розселення на курдських землях сирійських біженців з Туреччини також нічого не сказано: є лише загальні слова про те, що сторони докладуть зусиль, щоб біженці повернулися до Сирії "безпечно і добровільно".

Таким чином Туреччині не вдалося реалізувати раніше задеклароване Ердоганом завдання створити зону безпеки на всій протяжності кордону з Сирією.

Однак досягнуті домовленості дозволять Ердогану заявити в Туреччині про свій успіх і зберегти обличчя, кажуть експерти.

Глава МЗС Росії Сергій Лавров заявив, що домовленості, яких досягли Путін і Ердоган, фактично забезпечують припинення операції Туреччини в Сирії.

"Ті дії, які будуть робитися, ті зобов'язання, які в рамках цього меморандуму забезпечують припинення кровопролиття, припинення операції, яка викликає настільки суперечливу реакцію в світі і, що дуже важливо, вихід сирійських прикордонників на кордон", - сказав Лавров.

Однак за словами його колеги з Туреччини Мевлюта Чавушоглу, припинення військової операції на півночі Сирії не означає, що вона завершилася, і турецькі військові залишають регіон. 

Варто також згадати, що про закінчення виведення своїх військ із зони між Тель-Аб’ядом і Рас-ель-Айном курдські збройні загони заявили буквально за годину до прес-конференції президентів. Однак тепер їм необхідно буде зробити те ж саме протягом всього кордону.

 

Останні новини