Сьогодні, 29 квітня, Дональда Трампа перший ювілей — 100 днів перебування на посту президента США

Сьогодні, 29 квітня, Дональда Трампа перший ювілей — 100 днів перебування на посту президента США

Сьогодні, 29 квітня, Дональда Трампа перший ювілей — 100 днів перебування на посту президента США

До цій своєрідній точці звіту новий глава Білого дому підійшов з найгіршим в сучасній історії рейтингом довіри

До цій своєрідній точці звіту новий глава Білого дому підійшов з найгіршим в сучасній історії рейтингом довіри: за даними опитування ABC News/Washington Post, проведеного тижнем раніше, лише 42% американців підтримують дії нового лідера, 53% — ні. Це й не дивно. Більшість його рішень на внутрішній арені викликали протести і позови. Зате на зовнішній арені буквально через два місяці після заселення в Білий дім Трамп показав, що він справжній американський яструб, передає Ukr.Media.

>

МІГРАНТИ ВИГРАЮТЬ

28 січня, за тиждень після інавгурації, Трамп підписав свій перший скандальний указ, правда, пропрацював недовго. "Ми хочемо впускати в нашу країну лише тих, хто підтримує нашу країну і гаряче любить наш народ", — підкреслив Трамп на церемонії підписання антиміграціонного указу. Тоді була повністю припинена програма прийому біженців на 120 днів, а також був закритий в'їзд на 90 днів в США жителям Сирії, Ємену, Іраку, Ірану, Лівії, Сомалі та Судану навіть при наявності у них постійного виду на проживання в Штатах.

3 лютого федеральний суддя Сіетла (штат Вашингтон) ввів тимчасову заборону на виконання указу. "Рішення цього так званого судді, який по суті скасував правопорядок у нашій країні, сміхотворно і буде скасовано!" — написав тоді в Twitter Трамп. Але Федеральний апеляційний суд США підтвердив рішення суду нижчої інстанції.

Трамп не здався і 6 березня підписав новий указ заборону в'їзду на 90 днів в США жителям тих країн, крім Іраку. Також залишився відкритим в'їзд у Штати власникам "грін-карти" (права на постійне місце проживання в США). Через три дні адвокати, що представляють штат Гаваї, звернулися з позовом до федерального суду Гонолулу, вважаючи, що із-за заборони постраждає мусульманське населення штату, знизиться приплив туристів і студентів з-за кордону. 16 березня за кілька годин до вступу другого міграційного указу Трампа в силу федеральний суддя штату Гаваї Деррік Уотсон призупинив його дію, визнавши, що заборона на в'їзд порушує конституцію США, дискримінуючи людей на підставі їх нацпринадлежности.


Трамп звинуватив Уотсона у "безпрецедентному перевищенні повноважень" і пообіцяв відстоювати указ на всіх рівнях, аж до Верховного суду. "Ми переможемо", — так президент закінчив свій коментар щодо рішення гавайського суду. Але указ так і не набув чинності.

OBAMACARE ЖИВИЙ

Не вдалося Трампу за 100 днів позбавити американців головного досягнення 44-го президента США Барака Обами і тим самим виконати одне з основних своїх передвиборних обіцянок — скасувати медреформу, за якою всі громадяни Штатів повинні мати медстраховку. Незаможним це, наприклад, виділяються дотації з федерального бюджету. Решта повинні бути застраховані під страхом штрафу в $995 в рік.
Ще за тиждень до інавгурації республіканця Палата представників Конгресу США проголосувала за резолюцію, яка ініціює процес скасування Obamacare. Трамп зміг домогтися призначення міністром охорони здоров'я і соцзабезпечення відомого критика реформи, колишнього хірурга Тома Прайса. Але далі цього республіканці не просунулися.

7 березня вони представили на Конгресі проект реформи охорони здоров'я, яка повинна змінити Obamacare. У рамках реформи пропонувалося скасувати штрафи за відсутність страховки, тобто вона ставала абсолютно добровільним явищем. Але одночасно пропонувалося позбавити субсидій літніх громадян, які мають податкові пільги. Несподівано на бік обамівської реформи стало Управління Конгресу США по бюджету. Його експерти підрахували, що в разі прийняття законопроекту республіканців, страховку в 2018 році втратять 14 млн осіб, а до 2026 року — 24 млн. В результаті команда Трампа відмовилася виносити на голосування законопроект про скасування системи обов'язкового медстрахування, оскільки в такому вигляді його відмовилися підтримувати не тільки демократи, але і частина республіканських конгресменів.

"Ми були надзвичайно близькі. Зазор був дуже маленький. У нас не було підтримки демократів", — зазначив глава держави і пообіцяв підготувати новий проект.

СИРА КОМАНДА

Не вдалося Трампу і швидко сформувати свою команду так, щоб до неї не виникли претензії. Буквально через тиждень після затвердження Конгресом покинув свій пост його радник з нацбезпеки Майкл Флінн через зв'язків з Москвою. Флінн був звинувачений в порушенні закону про заборону приватній особі вести переговори з представниками влади держави, з яким у Штатів є проблеми.

До інавгурації Трампа Флінн у телефонних розмовах мало не обіцяв російському послу Сергію Кислякову пом'якшити санкції проти РФ, введені в останні тижні правління Обамою. Але це не найцікавіше. У квітні з'ясувалося, що Флінн отримував гроші від російської сторони. У своїй декларації за 2016 рік Флінн вказав дохід в $45 тисяч від російського міжнародного телеканалу Russia Today за промову, виголошену в 2015 році на організованої прокремлівським телеканалом конференції.

НЕ З КРЕМЛЕМ

А ось прогнозованого багатьма зближення з Москвою не сталося. Більш того, 21 березня США ввели санкції проти восьми компаній з Росії у зв'язку з американським законом про нерозповсюдження зброї масового ураження, що стосуються Сирії, Ірану і КНДР.
А вже 31 березня Конгрес США вніс законопроект про нові санкції проти Росії за кібератаки та інші агресивні дії. Вони можуть стосуватися широкого кола компаній, приватних осіб і проектів, включаючи нафтову сферу, оборонну галузь. Також сенатори розглянуть можливість підтримки ЗМІ РФ, які критикують діючу російську владу.

Останні новини