«Ніж у спину» від ОПЕК: Вартість нафти перетнула психологічну позначку

«Ніж у спину» від ОПЕК: Вартість нафти перетнула психологічну позначку

«Ніж у спину» від ОПЕК: Вартість нафти перетнула психологічну позначку

         

Слідом за нафтою покотився вниз рубль: вперше з початку березня курс долара на МосБіржі перевищив 58 рублів (58,0450), а євро пробив 63 рубля (63,4050).

Ціна сорту Brent, до якої прив'язані контракти на поставку фізичної нафти в Європі, вперше з середини березня впала нижче позначки 50 доларів за барель після того, як прес-секретар Кремля Дмитро Пєсков поставив під сумнів подальшу участь Росії в угоді щодо скорочення видобутку. Про це повідомляють Патріоти України із посиланням на російські ЗМІ.

>

До 15.05 мск липневі контракти на Brent були на біржі ICE за 49,69 долара за барель, падаючи на 1,6% до мінімальної позначки з 1 грудня. Слідом за нафтою покотився вниз рубль: вперше з початку березня курс долара на МосБіржі перевищив 58 рублів (58,0450), а євро пробив 63 рубля (63,4050).

"Ніяких рішень не приймалося", - повідомив Пєсков, відповідаючи на питання про те, чи готова РФ разом з країнами ОПЕК продовжити нафтовий пакт, в рамках якого з ринку пішли надлишкові поставки в розмірі 1,8 млн барелів на день. За словами Пєскова, російська сторона як і раніше "веде переговори з партнерами по цій темі", хоча всі ключові учасники угоди, включаючи Саудівську Аравію, ОАЕ і Кувейт, ще два тижні тому заявили про свою готовність продовжити її термін ще на 6 місяців, до грудня 2017 року.

Нафтовий пакт, укладений півроку тому у Відні і став першим за 18 років епізодом співпраці РФ і ОПЕК на ринку нафти, продовжує "висіти в повітрі" через нерішучість Росії, хоча до точки прийняття рішення залишилося менше трьох тижнів - фінальні переговори повинні відбутися 24 -25 травня.


Проти продовження угоди виступають російські нафтові компанії, розповіли "Інтерфаксу" джерела в галузі: незважаючи на те, що щоденний видобуток в РФ впав на 300 тисяч барелів на добу, підняти ціни хоча б до 60 доларів за барель не вдалося. Зате різко зріс курс рубля, через що нафтовики недоотримують рублевий прибуток, а їх валютні рахунки стрімко знецінюються.

Скорочення видобутку в другому півріччі зажадає від РФ додаткових зусиль, зазначає сировинний аналітик Сбербанку CIB Михайло Шейбі: режим роботи нафтових родовищ в Росії такий, що видобуток збільшується з квітня по жовтень - в середньому на 0,17 млн барелів на добу щороку за останні 12 років. У цьому році на літо знову запланований запуск нових проектів, а обсяги видобутку, згідно вже із затвердженим планом Міненерго, повинні вирости з 547 до 551 млн тонн.

Позиція Росії частково зрозуміла: значущого ефекту від спроби маніпулювати обсягами видобутку в світовому масштабі не видно, каже аналітик УК "Альфа-Капітал" Денис Асаінов: надлишки, накопичені в танкерах і сховищах, нікуди не поділися, а ціни в результаті повернулися до тих же позначок, де були до підписання угоди.

При цьому видобуток в США росте зі швидкістю 100 тисяч барелів на добу кожен місяць і досягла максимуму за 1,5 року (9,3 млн барелів на добу), на рекордні обсяги експорту та видобутку вийшла Бразилія - 2,7 і 1,6 млн барелів відповідно.

Кредит довіри до ОПЕК з боку великих фінансових гравців, перш за все хедж-фондів, які скуповували нафтові ф'ючерси в надії на їх зростання, схоже, вичерпано, констатує керуючий фондом Tyche Capital Advisors Тарік Захір. За квітень спекулянти скоротили ставки на нафту на 22%, а ставки на падіння цін - навпаки, збільшили вдвічі.

Фактично Росія і ОПЕК перебувають у глухому куті: продовжуючи угоду, вони поступляться часткою ринку сланцевим виробникам США; припинивши її - дадуть старт новому витку "цінової війни", попереджає Bank of America Merrill Lynch. "Переговори будуть досить важкими, але угоду, швидше за все, буде продовжено в тому чи іншому вигляді. Цілком можливо, що деякі країни будуть виключені зі списку його учасників (наприклад, Казахстан), а для деяких країн будуть змінені ліміти", - зазначають аналітики Райффайзенбанку.

У короткостроковій перспективі падіння нафти продовжиться, говорить аналітик ВТБ24 Олексій Міхєєв. Якщо почнеться масове спрацьовування стоп-лоссів у учасників, які ставили на зростання, котирування можуть обсипатися до 46-48 доларів за барель, зазначає він.

 

 

Останні новини