Мери міст Каталонії висловилися за проведення референдуму щодо незалежності

Мери міст Каталонії висловилися за проведення референдуму щодо незалежності

Мери міст Каталонії висловилися за проведення референдуму щодо незалежності

Попри погрози з боку Мадрида понад 700 мерів міст Каталонії вийшли на акцію на підтримку незалежності від Іспанії. Демонстрація солідарності з Каталонією відбулася також у Країні Басків.

Загалом понад 700 міських голів Каталонії приєдналися до акції підтримки проведення референдуму щодо незалежності від Іспанії. На мітингу, що відбувся в суботу, 16 вересня, в Барселоні, вони заявили перед тисячами прихильників самостійності Каталонії, що підтримують голосування за відділення від Іспанії.

>

Із 948 мерів міст Каталонії вже 740 заявило про готовність надати відповідні приміщення для проведення волевиявлення. Нещодавно іспанська прокуратура викликала понад 700 голів муніципалітетів та попередила, що той, хто братиме участь у підготовці до проведення референдуму, може, як державний службовець, зіткнутися з правовими наслідками. Їм, приміром, погрожують розслідуванням через звинувачення в зловживанні владою, громадянській непокорі та нецільовій розтраті коштів.

Водночас прем'єр-міністр Іспанії Маріано Рахой закликав Каталонію повернутися до "розуму та законності". Він також ще раз запевнив, що заблокує проведення референдуму.

Водночас 16 вересня у населеному переважно басками Більбао тисячі людей вийшли на демонстрацію солідарності з Каталонією. За даними організаторів, у акції взяло участь близько 35 тисяч осіб. Учасники демонстрації несли прапори Каталонії та Країни Басків.

Нагадаємо, регіональна каталонська влада призначила референдум щодо незалежності на 1 жовтня 2017 року. Однак іспанський уряд категорично відкидає можливість його проведення та називає референдум незаконним. Прокуратура відкрила справу щодо членів каталонського уряду, обвинувативши їх у громадянській непокорі, зловживанні владою та нецільовому використанні бюджетних коштів. За цими обвинуваченнями їм загрожує до восьми років тюремного ув'язнення.


Останні новини