Що очікує каталонських діячів після арешту

Що очікує каталонських діячів після арешту

Що очікує каталонських діячів після арешту

Іспанський суд арештував колишніх членів каталонської адміністрації, які проголосили незалежність. Суд також видав ордер на арешт Карлеса Пучдемона. Що очікує каталонських діячів у майбутньому?

Національна судова палата (НСП) Іспанії ухвалила рішення арештувати і тримати під вартою до судового розгляду вісьмох колишніх членів каталонської адміністрації, раніше відсторонених від посад іспанським урядом. Цих високопосадовців, а також деяких каталонських парламентаріїв викликали до Мадрида - відповідно до НСП та Верховного суду (ВС) - для свідчень. Проти них Генеральна прокуратура висунула обвинувачення у незаконному проголошенні 27 жовтня незалежності Каталонії. Підслідним інкримінується участь у заколоті та інші злочини. Колишній керівник Каталонії Карлес Пучдемон та іще чотири чиновники до НСП не з’явилися. Вони переховуються в Бельгії.

>

Європейський ордер на арешт Пучдемона

Таким чином, суддя Кармен Ламела "задовольнила вимогу прокуратури" про арешт колишнього заступника керівника адміністрації Уріола Жункераса та сімох "радників" (регіональних міністрів), повідомили DW у прес-службі НСП. Свою вимогу прокуратура мотивувала побоюваннями, що ці особи можуть сховатися від правосуддя або знищити речові докази своєї провини. НСП також направить до Бельгії європейський ордер на розшук та арешт Пучдемона і каталонських діячів, які перебувають разом з ним.

Представник НСП пояснив, що виняток зроблено лише для "екс-радника" у справах промислових підприємств Санті Віли, оскільки напередодні проголошення незалежності він добровільно залишив каталонську адміністрацію. Віла може залишитися на волі, сплативши заставу в 50 тисяч євро - від слідства його поки не звільняють. До цього Ламела намагалася допитати по черзі усіх каталонських діячів. Вони скористалися нормою закону, яка дозволяє не давати свідчення і відповідали тільки на запитання своїх адвокатів. Говорив з прокурором та слідчим лише Санті Віла.


Під нагляд поліції

Тим часом, як повідомило Національне радіо Іспанії, член ВС Пабло Льярена, який розглядає справи голови парламенту Каталонії Карме Форкадел та п'ятьох членів президії парламенту, вирішив відкласти їхній допит до 9 листопада. Таке рішення ухвалене на прохання адвокатів, яким потрібен час для вивчення обвинувачень. За усіма підслідними до цього часу встановлюється, за розпорядженням судді, поліцейський нагляд - щоб не допустити їхньої втечі.

Справи шістьох парламентаріїв, на відміну від справ членів колишньої каталонської адміністрації, розглядаються у Верховному суді, оскільки їх в силу їхнього статусу не можуть судити в жодній іншій інстанції.

Тяжкі звинувачення

Прокуратура, як випливає з отриманої DW копії судового позову, звинувачує каталонських діячів у трьох тяжких злочинах. Посадовці можуть бути притягнуті до відповідальності за "заколот" - "за проголошену незалежність частини національної території іспанської держави". Особи, які не несуть відповідальності за проголошення незалежності, але "протидіяли законності, діяльності представників влади або судовим рішенням" підпадають під статтю про "бунт".

І ті, й інші можуть також піти під суд за статтею про "нелояльне (нецільове) використання державних фондів". Це стосується, приміром, використання грошей з регіонального бюджету для проведеного 1 жовтня незаконного референдуму про незалежність. Загалом деяким підслідним може загрожувати до 28 років в’язниці. "Хто з чиновників та парламентаріїв піде під суд за тією чи іншою конкретною статтею, визначить слідство", - пояснив член мадридської колегії адвокатів Рауль Антоніо Мартінес.

Останні новини