Конфлікт України та Польщі на ґрунті історії: Варшава переходить від слів до дій.

Конфлікт України та Польщі на ґрунті історії: Варшава переходить від слів до дій.

Конфлікт України та Польщі на ґрунті історії: Варшава переходить від слів до дій.

  Правляча партія "Право і справедливість" хоче використовувати нову організацію, щоб "спростовувати брехню про наслідки несправедливої історичної політики"

Сейм Польщі ухвалив закон про створення нової організації під назвою Інститут солідарності і мужності. Вона нагороджуватиме і увічнюватиме заслужених діячів польського народу. Правляча партія "Право і справедливість" хоче використовувати цю організацію, щоб "спростовувати брехню про наслідки несправедливої історичної політики".

>

Крім того, інститут виділятиме кошти на наукові стипендії і допомагатиме особам польського походження, які стали жертвами нацистських або радянських злочинів.

Очолить нову організацію міністр культури і національної спадщини країни Петро Глинський. На його думку, Польща потребує серйозної історичної політики і серйозних дослідженнях в цій сфері.

"Протягом десятків років дуже важливі розділи польської історії не досліджувалися. Ми повинні надолужити цей час, тому нам потрібна серйозна наукова організація, яка займатиметься аналізом польської історії і вестиме відповідальну історичну політику", – сказав міністр.

Ухвалений Сеймом закон тепер повинен розглянути Сенат, після чого його повинен підписати президент.

Раніше заступник міністра закордонних справ Польщі Бартош Ціхоцький заявив, що рішення, які сьогодні приймає Україна, ставлять під сумнів стратегічне партнерство між країнами.


Як повідомлялося, голові Українського інституту національної пам'яті Володимиру В'ятровичу заборонили в'їзд до Польщі.

Нагадаємо, у зв'язку з жорсткими заявами польських політиків щодо Українипрезидент Петро Порошенко ініціював проведення надзвичайного засідання Консультаційного комітету президентів України і Польщі.

Консультаційний комітет є дорадчим органом, який покликаний сприяти реалізації домовленостей між главами двох держав, спрямованих на поглиблення дружніх відносин між Україною і Республікою Польща, який очолюють зовнішньополітичні радники президентів.

Як заявляв голова польського МЗС Вітольд Ващиковський, Україна занадто довго "використовувала" Польщу. Він зазначив, що Варшава довгий час беззастережно надавала підтримку Україні з точки зору своєї безпеки. Він визнав, що останнім часом Київ "використовує" Польщу в розрахунку на те, що ця підтримка ніколи не вичерпається.

У свою чергу 6 листопада "відзначився" гучним висловлюванням і віце-консул Генерального консульства Польщі в Луцьку Марек Запур. Він заявив, що Львів – польське місто, а Україна "окупувала" Крим і Донбас.

 

Останні новини