США гострять міцного «ножа» на і без того вже хиленьку «тушку» російських фінансів

США гострять міцного «ножа» на і без того вже хиленьку «тушку» російських фінансів

США гострять міцного «ножа» на і без того вже хиленьку «тушку» російських фінансів

     Можливість того, що США заборонять купувати російський державний борг, обговорюється все активніше, в тому числі представниками держави.

Керівник Банку Росії Ельвіра Набіулліна заявила: «... серйозних негативних наслідків не буде», «... є попит на ОФЗ з боку нашого банківського сектора, який зацікавлений в високоліквідних активах», «дохідність може підскочити короткочасно, але, швидше за все, потім підвищення загальне буде не дуже велике, може бути, 30-40 б.п.», - передають Патріоти України з посиланням на "Новости рынка Форекс".

За даними регулятора, на 1 жовтня частка нерезидентів в ОФЗ становила 33.2% (2.2 трлн руб., або $ 37.6 млрд). Для того, щоб розпродажі не зробили істотного впливу на ринок ОФЗ, потрібен «твердий» локальний покупець. На думку ЦБ, такими можуть стати локальні банки, мабуть, державні. Однак при такому сценарії їх борг перед ЦБ і Мінфіном може ще більше зрости, також збільшиться процентний ризик (фінансування короткими зобов'язаннями довгих активів) при збереженні негативного carry, вважають експерти Райффайзенбанк.

>

«Тому в разі масового продажу ОФЗ більш природним, як ми вважаємо, могло б стати проведення інтервенцій регулятором на ринку держборгу, хоча глава ЦБ не згадувала цю можливість. З іншого боку, варто відзначити, що серед нерезидентів можуть бути присутніми так звані «російські нерезиденти», які купують папери через офшорні юрисдикції, і які в разі санкцій, швидше за все, не стануть продавати ОФЗ », - пишуть економісти Райффайзенбанку.
Вони відзначають, що в 2017 році, незважаючи на те що ринок ОФЗ не став більш привабливим, ніж локальні борги інших GEM (номінальні прибутковості знизилися), приплив нерезидентів в ОФЗ помітно посилився: + $ 12.6 млрд за дев'ять місяців 2017 року проти $ 8.2 млрд за аналогічний період минулого року.

«У такому випадку вплив введення санкцій на криву доходностей буде не таким істотним: якщо виходити з порівняння ринку ОФЗ до його лібералізації і після (в період 2012-2013 рр.), То кінцевий ефект в припущенні відсутності інтервенцій ЦБ РФ може скласти +2 п .п. від рівнів за відсутності санкцій. На даний момент можливість введення санкцій не враховується в котируваннях ОФЗ», - відзначають аналітики Райффайзенбанку.


 

Останні новини