«Кремлівський список» США: на кону трильйон доларів і легітимність Путіна – The Washington Post

«Кремлівський список» США: на кону трильйон доларів і легітимність Путіна – The Washington Post

«Кремлівський список» США: на кону трильйон доларів і легітимність Путіна – The Washington Post

     Публікація списку кремлівських олігархів загрожує втратою не тільки грошей, виведених з Росії, але і політичного впливу.

Опублікований Міністерством фінансів США так званий "кремлівський список"не передбачає ніяких покарань і не згадує ніяких санкцій. Проте, в оточенні Путіна почалася паніка, перекинувшись на російський олігархат. І для цього є вагомі підстави. Про це пише The Washington Post.

>

"Російські олігархи допустили стратегічний прорахунок. Думаю, люди не звертали так багато уваги на цю доповідь, коли він був розглянутий в кінці серпня. Той факт, що олігархи так гостро відреагували на цей список, змусив і Міністерство фінансів, і Конгрес набагато сильніше ними зацікавитися", – цитує видання колишнього чиновника Держдепу Пітера Херрелла.

За словами Херрелла, російські магнати турбуються, що внесення до списку "збудує" їх по ранжиру для можливого наступного раунду санкцій.

"Ще їх турбують репутаційні ризики. Банки всього світу можуть неохоче кредитувати людей, імена яких включені до цього списку. В ході одного нещодавнього дослідження встановлено, що росіяни розмістили в Сполучених Штатах активи на трильйон доларів. Перспективи втратити доступ до цього багатства, які з'являться, якщо список трансформується в нові санкції, явно невтішні", – зазначає Херрелл.


За словами видання, навіть у нинішній обезболенной формі список все ще є красномовним нагадуванням, що режим Путіна заснований на систематичній корупції, а Кремль визнає, що цей факт – істотне вразливе місце.

"Це особливо делікатна тема в поточний момент, коли Кремль розправляється з опозиційним лідером і антикорупційним активістом Олексієм Навальним. У березні наближаються президентські вибори, і, хоча Путін – безумовний фаворит, його оточення побоюється, що розчаровані виборці натовпами проігнорують вибори, підриваючи тим самим легітимність їх результатів. Не дивно, що деякі російські чиновники засуджують публікацію списку – з вражаючим нахабством – як "втручання у вибори", – резюмує видання.

Нагадаємо, російський політолог і публіцист Андрій Піонтковський зазначав, що головна загроза для Росії в опублікованому Мінфіном США "кремлівському списку" знаходиться в закритій частині доповіді, а що міститься там інформація просто убивча для кремлівської еліти.

 

Останні новини