У Держдепартаменті США нагадали Путіну, чий Крим.

У Держдепартаменті США нагадали Путіну, чий Крим.

У Держдепартаменті США нагадали Путіну, чий Крим.

 Державний департамент США висловив негативну реакцію на передвиборчі заяви президента РФ Володимира Путіна в окупованому Криму, нагадавши Росії про збереження санкцій до повної деокупацію півострова.

Про це йдеться в заяві в.о. заступника держсекретаря США Хізер Науерт, оприлюдненому в середу, передає "Укрінформ".

>

"Чотири роки тому Росія провела нелегітимний, сфабрикований референдум" в Україні, здійснивши безуспішну спробу легітимізувати анексію української території. Жителі Криму були змушені голосувати під контролем озброєних до зубів російських військових", - підкреслила представник Держдепу.

Вона зазначила, що заяви Росії про те, що українська сторона зробила вільний вибір на цьому "референдумі", завжди були позбавлені довіри.

"На своєму передвиборному мітингу в Криму президент Путін знову висловив незаконні претензії Росії на українську територію, вкотре відкрито підтвердив те, що російський уряд зневажає міжнародний порядок і не поважає територіальну цілісність суверенних держав", - зазначила Науерт.

Вона акцентувала, що крім незаконного "референдуму", Росія порушила цілий ряд інших зобов'язань і норм, викликавши численні людські втрати на українському півострові.

У зв'язку з цим представник Держдепартаменту зазначила, що Сполучені Штати закликають Росію припинити її спроби придушити основні свободи вираження поглядів, мирних зібрань та асоціацій, а також свободи релігії або віри.


"Ми підтверджуємо нашу прихильність суверенітету і територіальної цілісності України в межах її міжнародно визнаних кордонів. Крим є частиною України, і наші кримські санкції залишаються в силі, поки Росія не поверне контроль над півостровом Україні", - відзначили в Державному департаменті США.

Президент Росії Володимир Путін прибув з візитом до окупованого Криму. Він взяв участь у мітингу, який присвячений річниці "референдуму" в Криму. Також має намір "перевірити, як йде спорудження Керченського мосту і поспілкуватися з будівельниками".

 

Останні новини