Путін не чекав такого різкого загострення відносин із Заходом через «справу Скрипаля»

Путін не чекав такого різкого загострення відносин із Заходом через «справу Скрипаля»

Путін не чекав такого різкого загострення відносин із Заходом через «справу Скрипаля»

«Масовою висилкою російських дипломатів Захід зробив Москві символічне попередження: більше ніяких дурниць!»

Путін не припускав, що відбудеться таке різке загострення відносин із Заходом. Таку думку в інтерв’ю «Главкому» висловила російський політолог, дослідник Chatham House (Королівський інститут міжнародних відноси, Лондон) Лілія Шевцова.

>

«Москва звикла до того, що Захід після кожної загрози бити вікна відступає або затихає і починає роздумувати. «Справа Скрипаля» різко форсувала події. Причому, якщо після «справи Литвиненка» Лондон разом з рештою ліберальної демократії вирішив не загострювати, то зараз ми бачимо: терпіння вичерпане», - пояснює Шевцова.

Політолог підкреслює: масовою висилкою російських дипломатів, в основному представників спецслужб, Захід зробив Москві символічне попередження: більше ніяких дурниць!

«Так несподівано для Кремля ескалація перейшла до нової, більш небезпечної фази. Кремль буде змушений відповідати. А після обміну ударами постане запитання: що робити далі, якщо жодна сторона не має наміру відступати? Ситуація, звичайно, не повторює Карибську кризу 1961 року. Справа не дійшла до ядерної конфронтації. Але все ускладнюється тим, що зруйновані колишні табу і принцип взаємної відповідальності. Більше того, Росія залишає за собою право інтерпретувати принципи міжнародних відносин. І як вийти з цієї пастки, незрозуміло», - коментує Шевцова.


Вона наголошує на тому, що у будь-якому разі зараз ми бачимо серйозну кризу, в яку потрапив Путін.

«З одного боку, міжнародна ізоляція, з іншого - трагедія в Кемерово, яка може зруйнувати його легітимацію. А він не звик до швидких рішень», - резюмувала політолог.

 

Останні новини