Або долари, або Путін. Світові ЗМІ про паніку російських олігархів.

Або долари, або Путін. Світові ЗМІ про паніку російських олігархів.

Або долари, або Путін. Світові ЗМІ про паніку російських олігархів.

 Топ-тема зарубіжної преси: нові антиросійські санкції та їх перші наслідки

Курс російської валюти стрімко знижується на тлі нових санкцій США проти російських бізнесменів і компаній. Курс євро на Московській біржі вчора перевищив 80 рублів. Востаннє європейська валюта була на такій позначці у березні 2016 року. Долар торгувався вище 64 рублів - вперше за півтора року.

>

Ударили по багатіях – травмували економіку

Нова хвиля санкцій змінила правила гри для російських активів, пише у своїй статті для  Financial Times експерт Тімоті Еш, старший стратег у справах суверенних фондів Bluebay Asset Management.

По-перше, «мінфін США чітко дав зрозуміти, що тепер майже жоден російський олігарх не зможе викрутитися з кліщів американських санкцій». «Російські олігархи можуть не сподіватись, що зможуть вести бізнес в нормальному режимі на доларових ринках і при цьому продовжувати підтримувати Володимира Путіна», - пояснив Еш.

Експерт також підкреслив: дуже важливо, що санкції накладено на вже емітовані цінні папери і активи. «Це розвіює впевненість в тому, що володіти такими цінними паперами Росії безпечно. Рубікон перейдено, і ринок (а також і рейтингові агентства) буде змушений прокинутися і звернути на це увагу», - вважає аналітик. «Відтепер ринкам і інвесторам «доведеться більше враховувати той факт, що відносини між Росією і Заходом гірші, ніж будь-коли за останні 40 років і продовжують погіршуватися, що санкцій, ймовірно, буде більше, а не менше, і це підвищує ризики, пов'язані з володінням російськими активами», - пояснює автор.


«Не можу собі уявити, що Росія збереже кредитний рейтинг на інвестиційному рівні», - робить висновок Еш.

Німецьке видання Der Spiegel вказує на безпрецедентну результативність санкцій: «Такого результату американські санкції ще ніколи не показували: фінансові ринки в Москві похитнулися, імперія бізнесмена Олега Дерипаски під загрозою. Тремтять і інші олігархи. На сайті американського журналу Forbesпрактично в реальному часі можна стежити за тим, як тануть їхні статки. За кілька годин 50 найбагатших росіян втратили близько $12 млрд».

На думку Йозефа Брамлі, експерта Німецького товариства зовнішньої політики (DGAP) з питань Америки, підставою для останніх санкцій стали внутрішньополітичні причини. «Конгрес вимагав від Трампа жорсткішого ставлення до Росії. Тепер Трампу є що пред'явити», - вважає Брамль. Крім того, видання підкреслює, що для російських громадян падіння національної валюти - наглядна ознака того, наскільки сильний удар наносять американські санкції цього разу.

Такого результату американські санкції ще ніколи не показували: фінансові ринки в Москві похитнулися, імперія бізнесмена Олега Дерипаски під загрозою

Такого результату американські санкції ще ніколи не показували: фінансові ринки в Москві похитнулися, імперія бізнесмена Олега Дерипаски під загрозою

Інша впливова німецька газета Sueddeutsche Zeitung констатує: до Росії після року стагнації повернулась криза. На Московській біржі обвал, долар і євро виросли в ціні, акції російських концернів на біржах в Лондоні і Токіо обвалилися. Найбільше постраждали від санкцій російські олігархи Олег Дерипаска і Володимир Потанін. «Акції Дерипаски En + Group втратили в понеділок на Лондонській біржі 42%. Вартість «Русала» на Гонконгській біржі скоротилася наполовину», - ілюструє видання. За оцінкою агентства Bloomberg, концерн «Норнікель» Потаніна втратив майже 15% від біржової вартості, а це означає $2,3 млрд збитків.

Російська влада щосили намагається заспокоїти своїх олігархів і вже заявила про намір компенсувати їхні збитки. «Серед іншого, розглядаються варіанти створення власних офшорних зон, в які магнати зможуть без податків перевести через кордон свій капітал, убезпечивши його», - йдеться в статті. «Плани щодо компенсації втрат мільярдерам прозвучали на тлі повідомлень про падіння реальних доходів громадян та зростання рівня бідності в країні», - акцентує увагу автор публікації.

«Через падіння біржової вартості компаній Дерипаска вже попередив, що, можливо, не зможе виплатити всі кредити. Реакція на фінансових ринках не змусила на себе чекати. Акції державного «Ощадбанку» подешевшали на початку тижня на 17%. Найбільший фінансовий інститут країни вважається барометром російської фінансової кон'юнктури», - йдеться в статті.

Буде ще гірше?

Sueddeutsche Zeitung передбачає: від нової хвилі санкцій росіяни постраждають двічі: по-перше, від інфляції, по-друге, від зростання цін на низку продуктів. «На тлі падаючого рубля роздрібна торгівля заговорила про підвищення вартості імпортованих товарів», - підкреслило видання. Водночас прем'єр-міністр країни Дмитро Медведєв на зустрічі з президентом Путіним заявив про те, що ситуація в російській економіці абсолютно стабільна. «А прес-секретар Кремля (Дмитро Пєсков, - «Главком») вказав на те, що падіння курсу рубля - частково емоційна реакція», - описують реакцію російської влади німецькі ЗМІ.

Французьке видання Le Temps додає, що Пєсков назвав санкції «кричущим нехтуванням всього і вся». Володимир Путін, який має звичку замикатися в мовчанні при появі поганих новин, все ще не відреагував на останні події».

Португальське видання Observador наголошує: ситуація в Росії може погіршитися в тому випадку, якщо країни Європейського союзу вирішать наслідувати приклад американців і також запровадять нову хвилю санкцій. Приводом може послужити полеміка, що розгорілася навколо використання режимом Башара Асада, якого підтримує Кремль, хімічної зброї проти населення. До того ж триває суперечка про те, хто є справжнім автором замаху, вчиненого російськими спецслужбами на Сергія Скрипаля у  Великобританії.

Американське видання The New York Times стверджує, що перед російськими багатіями невдовзі закриються двері у діловий світ їхнього давнього партнера – Великої Британії. «США попередили британські банки, що їм доведеться розірвати відносини з олігархами, якщо вони хочуть зберегти доступ до американських фінансових інститутів», - нагадує видання.

У статті йдеться, що Сігал Манделкер, вищий представник Міністерства фінансів США в Лондоні, напередодні зустрічі зі своїми колегами заявила, що британські банки можуть «зіткнутися з наслідками», якщо вони продовжать здійснювати значні фінансові операції від імені 24 впливових росіян, на яких Вашингтон наклав санкції. «Російським інвесторам належать легендарні британські активи, такі як футбольний клуб «Челсі», цілі райони елітної лондонської нерухомості, і вони підтримують благополуччя спільнот адвокатів, фінансових радників і агентів з нерухомості», - пише видання.  The New York Times додає: колишній високопоставлений чиновник Управління з контролю за іноземними активами Мінфіну США Брайан О'Тул вважає, що, швидше за все, владі вдасться змусити британські банки, не схильні до ризику, взагалі закрити російські рахунки.

Санкції також вдарять по «Газпрому», глава якого Олексій Міллер внесений в американський санкційний список. «Це може викликати проблеми юридичного характеру, коли «Газпром» укладатиме контракти закордоном», повідомляє норвезький телеканал NRK. «Росія заявила, що збирається відповісти на американські санкції, але як це зробити ефективно - неясно. Такі американські мережеві компанії, як «Макдональдс» (McDonalds) і «Старбакс» (Starbucks), дуже популярні в Росії, але в них працюють сотні тисяч росіян, до того ж «Макдональдс» використовує майже виключно продукти російського виробництва», - додає NRK.

 

Останні новини