Путін сподівається нишком домовитися з Трампом щодо України – генерал

Путін сподівається нишком домовитися з Трампом щодо України – генерал

Путін сподівається нишком домовитися з Трампом щодо України – генерал

М'яка позиція США дає Путіну підстави сподіватися, що він все-таки якось зможе домовитися з Вашингтоном, вважає експерт.

Україні потрібно повернути увагу США і Великої Британії до проблем Криму і Донбасу, щоб президент Росії Володимир Путін не вирішив долю захоплених регіонів за спиною Києва. Про це заявив експерт з питань безпеки, ветеран зовнішньої розвідки, генерал-лейтенант Василь Богдан, передає "Апостроф".

>

"М'яка позиція керівників деяких держав, насамперед США, дає Путіну підстави сподіватися, що він все-таки якось зможе домовитися з Вашингтоном про Україну за її спиною. Але жодних угод про нас без нас бути не може. Я колись писав про те, що Україна може стати заручником геополітичного з'ясування відносин. А саме так Кремль і діє: ланцюгова агресія охопила Придністров'я, Грузії, Крим, Донбас, Сирію. Путін намагається торгуватися щодо кожної з цих позицій", – сказав експерт.

Він зазначив, що Росія намагається ігнорувати "Мінськ-1", "Мінськ-2" і "нормандський формат".

"Ми бачимо, що позиція – це категоричне "ні" врегулюванню. Тільки на їх умовах і з використанням тієї "формули Штайнмайєра". Вона фактично законсервує ситуацію на тимчасово окупованих територіях – вони залишаться під протекторатом Росії, ні про яку реінтеграцію в Україну не йтиметься. Це буде постійний клопіт, або, скажімо так, ніж в спину, який постійно крутять з боку в бік", – підкреслив генерал.


Він висловив думку, що для реалізації Мінських угод потрібно інтенсивніше підключати США і Велику Британію як гарантів, які свого часу підписували Будапештський меморандум.

"Один з гарантів нашого суверенітету порушив нашу територіальну цілісність, окупував Крим і частину Донбасу. Якщо в повній мірі задіяти Лондон і Вашингтон у врегулюванні російської агресії проти України, то, на мій погляд, є оптимістичні очікування щодо поступок путінського режиму", – підкреслив Богдан.

Він також назвав помилкою поділ "на певному етапі наших проблем з Російською Федерацією питання Криму та Донбасу".

"Їх треба об'єднати, а ми повинні вимагати від агресора повернення всіх окупованих територій. Все це повинно відбутися в рамках міжнародного права і – головне – двостороннього договору про дружбу і співробітництво між Україною і Росією. Зараз це звучить іронічно, але він поки діє", – резюмував він.

 

Останні новини