ЄС і Британія услід за Канадою виступили проти повернення Росії до G7

ЄС і Британія услід за Канадою виступили проти повернення Росії до G7

ЄС і Британія услід за Канадою виступили проти повернення Росії до G7

 У Європейському союзі заявили, що повернення Російської Федерації до групи країн "Великої сімки" не на часі, а Великобританія попередила, що накладе вето на будь-яку заяву з цього приводу. Таке попередження оприлюднив офіс прем'єр-міністра країни Бориса Джонсона після того, як ініціативу про поновлення Росії в складі G7 висунув президент США Дональд Трамп, передають Патріоти України.

>

"Рішення щодо членства у G7 мають бути ухвалені одностайно всіма лідерами G7. Росія була усунута від групи країн "Великої сімки" після анексії Криму, і ми ще не побачили доказів зміненої поведінки, які б виправдовували її повторне визнання", – сказав прессекретар Джонсона.

Водночас він зауважив, що пропозицію США варто ще детально вивчити, адже той факт, що країна, яка головує у G7, запрошує інших лідерів як гостей – звичайне явище.

Зі свого боку голова дипломатії ЄС Жозеп Боррель також виступив проти повернення Росії до формату G7, оскільки не бачить для цього достатніх підстав.

"ЄС вважає формат G7 надзвичайно важливим багатостороннім інструментом для країн, якими керують спільні цінності, інтереси і зобов’язання. Співпраця між партнерами-однодумцями є навіть більш життєво важливою у такі непрості часи. Участь РФ у тогочасній G8, як ви знаєте, була призупинена, доки РФ не змінить курс і умови не дозволять повернутись до G8 та проводити змістовні дискусії. І це не те, що зараз відбувається", – сказав Боррель.


Він нагадав, що декларація, ухвалена у березні 2014 року, пояснює, чому G8 стала G7, і зазначив, що "важко повірити, що за теперішніх обставин група знову може стати G8".

"Я б також хотів підкреслити, що прерогативою головування у G7, яке наразі обіймає США, є видавати гостьові запрошення. Але зміна членства, зміна формату на постійній основі не є прерогативою головування G7", – переконаний головний євродипломат.

 

 
 
 
Останні новини