США пропонують визнати Росію спонсором тероризму

США пропонують визнати Росію спонсором тероризму

США пропонують визнати Росію спонсором тероризму

У США консервативні представники Республіканської партії закликають посилити санкції проти Москви, вважаючи її другим після Пекіна найбільш серйозним «противником Америки». 

Зокрема, конгресмени пропонують визнати Росію «країною — спонсором тероризму». Вони звинувачують її в підтримці офіційних збройних сил Ірану — КВІР, русі «Хезболла», «Російського імперського руху» і «Талібану». Крім цього, Москву розкритикували за «агресивну діяльність щодо підвищення свого впливу на міжнародній арені і підриві світового устрою, яким керують США». Боротьба з тероризмом вважалася однією з небагатьох тем, які допомагають Москві і Вашингтону підтримувати двосторонні відносини.

>

«По суті, мова йде про якісь теоретичні пошуки, причому їх перелік відносно нашої країни не відрізняється новизною. Знову наводяться якісь аналогії, гасла, як краще вдарити по енергетичному і фінансовому секторах, як можна розширити персональні санкції. З нового, мабуть, лише безпардонний заклик оголосити нашу країну «державою — спонсором тероризму». Це, звичайно, абсолютна хамство», — прокоментувала речник МЗС Марія Захарова доповідь Республіканського дослідного комітету «Зміцнення Америки і протидія глобальним загрозам». Дипломат додала, що до подібних заяв деяких представників американського істеблішменту, «які намагаються підвищити власну впізнаваність на хвилі русофобії», в Росії «давно звикли і перестали якимось чином серйозно реагувати».


За словами Захарової, «об’ємний документ» розроблявся понад півтора року і спрямований, крім Росії, проти декількох інших зарубіжних країн. Офіційний представник МЗС зазначила, що мета документа — «змусити [зазначені в доповіді держави] слідувати курсом американської зовнішньої політики».

Вони пишуть про те, що США — єдина наддержава після розпаду Радянського Союзу — зіткнулася з новими загрозами. В першу чергу від Китаю, на другому місці — від Росії, на третьому — від Ірану.

Якщо цей захід буде здійснено, то це спричинить низку нових обмежень для Росії. Зокрема, заборона на економічну діяльність. Крім цього, в доповіді йдеться про введення санкцій проти компаній, що підтримують нафтогазові проекти Росії, і обмежень на викуп російського суверенного боргу іноземними інвесторами.

Втім, більшу частину обмежень, які описуються в новій доповіді республіканців, ще в травні минулого року виклали представники комітету з фінансових послуг палати представників. У ньому пропонували внести до списку санкцій SDN Сбербанк, ВТБ, Газпромбанк, Россельхозбанк, Промсвязьбанк, на цей раз до них додали Внешэкономбанк. Крім цього, представники американської влади вважають за необхідне виключити Росію з міжнародної системи платежів SWIFT.

У документі, складеному Республіканським дослідним комітетом, 120 сторінок, на яких знаходяться понад 130 рішень «для протидії найбільш агресивним глобальним противникам США». В якості запобіжного вони називають «найжорсткіші з коли-небудь передбачуваних санкцій» проти Росії, Китаю та Ірану, діяльність яких «залишилася без контролю» під час правління Барака Обами, чию політику вони називають «провальною». «Найбільші противники» Вашингтона, на думку авторів доповіді, за два президентські терміни 44-го американського лідера «змогли посилитися».

 

Останні новини