Білл Гейтс розповів, що стане особливо цінним у майбутньому

Білл Гейтс розповів, що стане особливо цінним у майбутньому

Білл Гейтс розповів, що стане особливо цінним у майбутньому

Дані все частіше називають новою нафтою, а футурологи вважають інформацію найціннішим ресурсом майбутнього. Засновник Microsoft Білл Гейтс з цим не згоден.

У своїй колонці в New York Times він пояснює, чому в нову епоху більше буде цінуватися земля, а не масиви даних.

Цінність великих даних в майбутньому надмірно перебільшена, вважає мільярдер і філантроп Білл Гейтс. Про це він згадує в рецензії на книгу Юваля Харарі «21 урок для 21 століття». У своєму дослідженні ізраїльський історик і футуролог визначає основні проблеми сучасності, з якими доводиться мати справу людям.

>

В одній із глав Харарі зазначає, що в майбутньому від володіння інформацією буде залежати стан людини в суспільстві. «Дані перевершать за значенням землю і техніку, ставши найціннішим активом», – пише історик. Однак доступ до цього ресурсу буде тільки у найбагатших.

Гейтс з теорією Харарі не згоден: «Земля буде мати не менш важливе значення, особливо коли населення планети досягне 10 млрд». Засновник Microsoft вважає, що в майбутньому дані, навпаки, стануть дешевшими і доступнішими. В першу чергу це стосується відомостей про те, як ефективно проводити енергію або вирощувати урожай.

«Конкурентну перевагу дасть не саме володіння інформацією, а вміння нею розпорядитися», – зауважує Гейтс.

Він також радить автору книги чіткіше розмежовувати різні види даних. «Інформація про те, яке взуття вам подобається і до яких генетичних захворювань ви схильні – це різні речі».


Мільярдер не бачить проблеми в поширенні великих даних. Раніше він зазначав, що доступ до масивів інформації допоможе відкривати нові властивості ліків і боротися з хворобами.

Але все ж Гейтс визнає, що не завжди доступ до інформації допомагає прийняти зважене рішення. Люди часто діють під впливом натовпу. Як пише в своїй книзі Харарі, це стосується не тільки виборців і споживачів, а й президентів і глав компаній. Білл Гейтс визнає, що сам з цим стикався, коли керував Microsoft. «Мені доводиться бути уважним, щоб не бачити події в кращому або в найгіршому світлі, ніж є насправді».

Підприємець також став на захист Facebook, яка в книзі постає в ролі інструменту роз'єднання. «Не варто забувати, що соцмережа пов'язує родичів і друзів по всьому світу». При цьому Гейтс не заперечує, що компанія вплинула на політичний розкол в суспільстві. Однак проблему повинен вирішувати не тільки Facebook, але і уряд, приватні компанії та громадянське суспільство.

На думку Гейтса, найбільшу загрозу людству в майбутньому несуть не великі дані і фальшиві новини, а глобальні епідемії. Створення нового штаму грипу здатне за півроку знищити 30 млн чоловік. У цих умовах будь-яке зволікання небезпечне, і державам слід готуватися до пандемії так само, як до війни.

Останні новини