В Україні вшановують 140-річчя від дня народження Симона Петлюри

В Україні вшановують 140-річчя від дня народження Симона Петлюри

В Україні вшановують 140-річчя від дня народження Симона Петлюри
 Урочистий мітинг з нагоди 140-річчя від дня народження державного та громадсько-політичного діяча, голови Директорії, головного отамана військ і флоту Української Народної Республіки Симона Петлюри відбувся у Києві.

Захід пройшов біля барельєфа на його честь, повідомляє кореспондент Укрінформу.

>

“Ми повертаємо нашу історію крок за кроком, і саме такі люди дають нам розуміння, що ми українці, дають можливість пишатися тим, що ми українці”, - заявив заступник міністра у справах ветеранів України Олександр Терещенко.

За його словами, постать Петлюри викликала величезний страх у радянській ідеології, і "в СРСР робили все, аби знищити згадки про нього в нашій національній пам'яті".

Голова Українського інституту національної пам’яті Володимир В’ятрович нагадав, що Петлюра був одним із перших лідерів українського визвольного руху і був знищений Москвою. “Петлюра був сильним лідером у дуже важкі часи. Він став одним із ключових керівників УНР у критичний період молодої республіки. Звичайно, що він робив помилки, але він не боявся продовжувати свою боротьбу навіть після цих помилок. Він продовжив боротьбу навіть після поразки революції 1917-1921 років, тому й став символом незламності українського духу”, - заявив В'ятрович.


Після покладання квітів до барельєфа всі охочі мали змогу взяти участь у відкритті муралу із зображенням Симона Петлюри в Солом'янському районі столиці.

Як розповіли організатори урочистостей, пам'ятні заходи сьогодні проходять також у Вінниці, Полтаві, Рівному. Зокрема, у Полтаві о 18:00 відбудеться урочистий захід до 140-річчя від дня народження Петлюри та концерт «Хореї Козацької», яка презентує музичний альбом «Пісні Української революції».

Кияни ж о 18.30 в Інформаційно-виставковому центрі Музею Майдану зможуть прослухати лекцію «Ким був Симон Петлюра».

 

Останні новини