Застрелили колишнього голову Національного банку України

Застрелили колишнього голову Національного банку України

Застрелили колишнього голову Національного банку України

  "За кілька днів до вбивства у шкільному портфелі дочки Марішки розбилося маленьке дзеркальце. Я чистила її портфель і побачила осколки. Серце тьохнуло: погана прикмета. Але в той момент я і припустити не могла, що вона обіцяє таку біду. Єдиною втіхою може бути те, що Вадима Петровича не стало на третій день Великодня — у Світлу седмицю. У народі кажуть, що в цей період душі людей йдуть відразу в рай", - розповідала донька Вадима Гетьмана Ірина.

>

11 квітня 1998 року колишнього голову НБУ 62-річного Вадима Гетьмана виявили у вантажному ліфті будинку на Печерську, де на 8-му поверсі знаходилася його квартира. Коли прибула слідчо-оперативна група, він ще був живий, але врятувати не вдалося.

Підозрюваного у цьому вбивстві було затримано лише 2002-го. Ним виявився 29-річний на момент злочину Сергій Кулєв, член донбаської "Банди Кушніра". У квітні 2003 Луганський апеляційний суд засудив Кулєва до пожиттєвого ув'язнення з конфіскацією майна. Через два роки він відмовився від своїх свідчень і направив до Верховного Суду України листа з проханням про помилування. Дотепер перебуває у в'язниці.

Генпрокуратура вважала замовником убивства Гетьмана колишнього прем'єр-міністра Павла Лазаренко. Ніби-то він заплатив за убивство $ 850 тис. жителю Донецька Євгенію Кушніру, до банди якого входив Кулев. На думку Генпрокуратури, Гетьман був убитий для усунення перешкод Лазаренко у фінансовій сфері.

Вадим Гетьман починав кредитним інспектором сільгоспбанку. Очолював Фінансову комісію Запорізького облвиконкому. З 1975 року – перший заступник голови республіканського державного комітету цін. Пізніше очолив Агропромбанку "Україна".


В 1992 році стає на чолі Національного банку України. За його правління Україна вступила до Міжнародного валютного фонду та Європейського банку реконструкції та розвитку. Розпочались торги на валютній біржі Нацбанку. Водночас точилися суперечки навколо введення гривні. Гетьман був категорично проти виходу України із зони карбованця. Тому залишив пост голови НБУ і очолив Українську міжбанківську валютну біржу.

"Вадима Гетьмана справедливо називають "батьком" національної фінансово-банківської системи, він розробник і провідник української грошової реформи, фундатор національної валюти. Українську міжбанківську валютну біржу вважають його дітищем. На думку експертів, це її спільна з Нацбанком діяльність у критичний період змогла збити інфляційний вал", - пригадує Володимир Чудний, який останні два роки був помічником-консультантом Вадима Петровича у парламентській роботі.

Вадим Гетьман був народним депутатом, брав участь у розробці та прийнятті Конституції України.

11 липня 2005 року за визначні особисті заслуги перед Українською державою у створенні національної фінансової системи, становленні та розвитку банківської справи і валютно-фінансового ринку, плідну громадсько-політичну діяльність Вадима Гетьмана було удостоєно звання Героя України посмертно.

Останні новини