Знаменитості викрадені після смерті.

Знаменитості викрадені після смерті.

Знаменитості викрадені після смерті.
1 березня 1978 року було викрадено труну з тілом Чарлі Чапліна.
Чарлі Чаплін

Злочин став одним з найбільш гучним за всю історію Голлівуду. Тіла знаменитих людей завжди були улюбленими цілями грабіжників, багато хто так і пропали безвісти..,

>

Викуп можна просити не тільки за живих, але й померлих. Так вирішила пара зловмисників, які 1 березня 1978 року викрали труну з тілом Чапліна і зажадали нечуваний викуп від його вдови – 650 тисяч доларів.

Чарлі Чаплін

Злочин стався в тихому швейцарському селі Корсьє-сюр-Вевей, де актор провів 25 років свого життя. Вдова викуп платити відмовилася, заявивши, що «Чарлі вважав би це сміховинним». Двох злодіїв, якими виявилися вихідці з Польщі та Болгарії, швидко зловили, а останки мовчазного коміка знайшли в 15 кілометрах від колишнього місця. Щоб припинити повторне посягання на тіло Чапліна, могилу залили бетоном.

Святий Марк

Найчастіше в історії крали мощі Святих. Так сталося і у Венеції, покровителем якої є Святий Євангеліст Марк, чиїм символом, як і символом міста є лев.

Святий Євангеліст Марк

Сьогодні мощі Святого зберігаються в головному вівтарі Собору Святого Марка на центральній площі Венеції. Але в самому місті Марк ніколи не був, Венеція була заснована набагато пізніше його смерті. Існує легенда, що після повернення з Аквілеї в Равенну, корабель на якому він плив, зупинився на якомусь острові, де Святому уві сні з'явився ангел і сказав, що саме тут Марк знайде останній спочинок.


Пророцтво збулося, коли венеціанські купці Буоно і Рустик таємно вивезли мощі Святого з Олександрії, де він був похований. Причому вони сховали тіло Марка серед діжок зі свининою, до якої, як відомо, мусульмани не можуть доторкнутися. Історія цього легендарного викрадення сьогодні увічнена на фресках собору.

Ярослав Мудрий

Не пощастило і Великому князю Київському Ярославу Мудрому. Його останки безслідно зникли в XX столітті Софійського собору в Києві, де він був похований.

У 2009 році саркофаг розкрили, але там опинилися лише два жіночих тіла, та парочка радянських газет: «Известия» і «Правда». За основною версією, прах Ярослава Мудрого повторив долю Ікони святителя Миколая «Мокрого», яка разом з німецькими окупантами була вивезена з Києва через Польщу і Німеччину в США, і сьогодні знаходиться у Свято-Троїцькому храмі Української православної церкви.

Данте Аліг'єрі

Данте Аліг'єрі-знаменитого творця безсмертної «Божественної комедії» не щастило не тільки за життя, але і «по смерті». Ще до створення свого великого твору він був вигнаний з рідного міста Флоренції за антидержавну діяльність.

Свій притулок Аліг'єрі знайшов у Равенні, де й був похований в церкві Сан-Франческо. Минуло два століття і Флоренція, все-таки, визнала генія Данте, вирішивши повернути мертвого вигнанця на батьківщину.

Данте Аліг'єрі

Сам Мікеланджело випросив у папи Лева X дозвіл урочисто перенести останки поета у Флоренцію. Але, коли труну відкрили, виявилося, що він... порожній. Мабуть, завбачливі ченці-францисканці ще два століття тому сховали тіло Данте від войовничого Папи, який після його смерті вимагав спалити Аліг'єрі як єретика. Перепоховання довелося відкласти, а папі Льву X доповіли, що, мовляв, сам Данте повернувся і забрав своє тіло з ненависної йому Флоренції.

Забрав, так забрав... Пройшли століття, і до святкування 600-річчя геніального поета в XIX столітті вирішили провести реставрацію церкви Сан-Франческо в Равенні. Будівельники пробили одну із стін, і знайшли дерев'яний ящик з вирізаною написом: «Кістки Данте поклав сюди Антоніо Санті в 1677 році».

Микола Васильович Гоголь

Правильно кажуть, від геніальності до божевілля-один крок. Відомий усім нам зі шкільної лави Микола Васильович Гоголь ще за життя був «з дивацтвами». У нього часто траплялися напади, що супроводжувалися депресією в такій мірі, що одного разу він сказав: « Повіситися або потонути здавалося мені як би схожим на якісь ліки і полегшення ».

Микола Васильович Гоголь

Олександр Блок у статті «Дитя Гоголя» писав: «Якщо б зараз серед нас жив Гоголь, ми ставилися до нього так само, як більшість його сучасників: з жахом, з неспокоєм і, ймовірно, з ворожістю». Як відомо, письменник страшно боявся бути похованим заживо, в так званому, летаргічному сні: «Тіла мого не ховати до тих пір, поки не з'являться явні ознаки розкладання».

Дивацтва продовжилися і після смерті, коли під час перепоховання Гоголя в 1931 році в труні не виявили черепа письменника! Сьогодні існує багато різних версій про те, хто ж, все-таки, спокусився на прах Гоголя, але голова Миколи Васильовича так і перебуває у невідомому місці. Літературознавці вважають, що історія з черепом Гоголя знайшла своє відображення в творі Булгакова «Майстер і Маргарита» у сцені з загибеллю Берліоза.

Зигмунд Фрейд

Останній гучний замах на прах знаменитостей відбулося в минулий Новий рік з 31 грудня 2013 року на 1 січня 2014. На цей раз метою виявилися останки знаменитого винахідника психоаналізу Зігмунда Фрейда. Сталося це в лондонському крематорії Golders Green, де зберігається прах багатьох британських знаменитостей, зокрема Брема Стокера.

Зигмунд Фрейд

Але злочинців, очевидно, щось злякало, і вони поспішили зникнути з місця злочину з порожніми руками, щоправда, добряче пошкодивши давньогрецьку урну, де зберігається прах Фрейда і його дружини Марти. Злочин досі залишається нерозкритим.

Курт Кобейн

У 2008 році у каліфорнійському будинку актриси і співачки Кортні Лав сталося пограбування. Крім цінних речей і коштовностей, грабіжники прихопили локон волосся і останки її чоловіка – лідера відомої групи Nirvana Курта Кобейна.

Курт Кобейн

Невтішна вдова заявила пресі, що була тоді на межі самогубства: «Це було все, що залишилося у мене від чоловіка. Я брала останки з собою всюди, щоб відчувати, що Курт раніше зі мною. Тепер у мене таке відчуття, що я втратила його вдруге».

Прах Кобейна був знайдений через кілька місяців у німецької художниці Наталії Штелльмах, яка заявила, що придбала останки Курта, щоб викурити їх на закриття своєї художньої виставки і звільнити душу музиканта від «інформаційного цирку».

 

Останні новини