Вшанували пам’ять Національного Героя України, полковника Євгена Коновальця

Вшанували пам’ять Національного Героя України, полковника Євгена Коновальця

Вшанували пам’ять Національного Героя України, полковника Євгена Коновальця

Жовківщина вшановує  129-у річницю від дня народження полковника Євгена Коновальця, який керував одним із найбоєздатніших підрозділів армії УНР – Січовими стрільцями, був першим головою Організації українських націоналістів.

З цієї нагоди 14 червня заступник голови Львівської ОДА Юрій Холод, заступник голови Жовківської РДА Андрій Колієвич, заступник голови Жовківської районної ради Алла Жук, директор департаменту внутрішньої та інформаційної політики Андрій Ковальський, начальник відділу відділу культури, молоді та спорту райдержадміністрації Ольга Калиновська поклали квіти до пам’ятника Євгену Коновальцю у його рідному селі Зашків.

>

Також сьогодні на території Історико-меморіального музею полковника Євгена Коновальця за ініціативи ГО “Спілка учасників бойових дій” “Асоціація комбатантів” та підтримки облдержадміністрації відкрили виставку військової форми та зброї «Від УНР до сьогодення».

Окрім того,  день народження Євгена Коновальця відзначили велопробігом від пам’ятника Степану Бандері до Зашкова. Забіг організований громадською організацією “Твереза Галичина”.

Зазначимо, у зв’язку з карантинними обмеженнями, цьогоріч національно-патріотичний фестиваль «Зашків», заснований молодіжними громадськими організаціями Львівщини у 2006 році, не відбувається.

Довідка:
Євген Коновалець народився 14 червня 1891 року на Львівщині, в селі Зашків. Навчався у Львівській Академічній гімназії. Саме там яскраво проявилася його головна риса – українська національна свідомість. Бувши успішним учнем, Євген допомагав своїм побратимам-українцям: «Українці мусять бути добрими учнями, мусять засвоювати собі знання якнайкраще, якнайосновніше, якнайбільше, щоб надолужити те, що нам пограбувала неволя», – казав він їм, підтверджуючи свою вимогливість власним прикладом. Крім вивчення гімназійних курсів, Євген Коновалець постійно відвідував студентські гуртки, що займалися поширенням політичних знань.


Основними джерелами української політичної думки для молодого Коновальця були вірші Шевченка і брошура «Самостійна Україна» Міхновського. Євген Коновалець брав участь у боротьбі Українських Січових Стрільців, був полковником української армії УНР, створив українську військову організацію, а 1929 року очолив новостворену Організацію Українських Націоналістів.  23 травня 1938 р. Євген Коновалець був убитий у Роттердамі в результаті спецоперації НКВС.

Останні новини