23 травня – День Героїв України!

23 травня – День Героїв України!

23 травня – День Героїв України!

 Сьогодні, 23 травня — в Україні відзначається День Героїв — щорічне свято, встановлене на честь українських вояків — борців за волю України, передусім, лицарів Київської Русі, козаків Гетьманської Доби, опришків, українських січових стрільців та вояків Армії УНР, УПА та діячів ОУН.

>

У 1941 році Другий Великий Збір Організації Українських Націоналістів постановив щороку, 23 травня, святкувати День Героїв. Свято було приурочене до сумного дня 23 травня 1938 року, коли в Роттердамі було вбито Євгена Коновальця. Було також обумовлено, що саме у травні пішли з життя «кращі сини України XX століття»: Микола Міхновський, Симон Петлюра та Євген Коновалець.

Свято покликане підкреслити історичний зв’язок між лицарями Київської Русі, козаками Гетьманщини, січовими стрільцями та вояками армій УНР та УПА.

До здобуття Україною незалежності свято святкувалося підпільно, з проголошенням незалежності у 1992 році почало набувати розголосу.

Станом на 2020 рік не є офіційним державним святом.

Сьогодні День Героїв широко святкується передусім у Галичині, де до нього приурочуються офіційні урочистості, але останніми роками відбулось значне поширення святкування в центральні та східні регіони України. Національно-патріотичні організації домагаються встановлення Дня Героїв офіційним державним святом.


Сьогодні справу наших предків продовжують нові покоління — так само зі зброєю в руках визволяють Батьківщину від окупанта. Тому вітаємо усіх борців за Україну, українську націю та усіх нащадків славних Лицарів-визволителів зі святом!

Україна пройшла багато випробувань на своєму шляху, та не скорилась, не зникла, а продовжує йти до Перемоги та Свободи!

 

Останні новини