Рада припинила дію Договору про дружбу з Росією

Рада припинила дію Договору про дружбу з Росією

Рада припинила дію Договору про дружбу з Росією

Депутати хотіли більше – розриву всіх двосторонніх договорів з країною-агресором, але обійшлося "малою кров'ю"

Верховна Рада підтримала президентський законопроект №0206 про припинення Договору про дружбу, співробітництво і партнерство з Росією. Відповідний документ підтримали 277 народних депутатів.

>

Відзначимо, що крім пропозиції президента Петра Порошенка, також розглядалися альтернативні законопроекти, які передбачали розрив всіх двосторонніх договорів з Росією.

Також під час виступів у сесійній залі деякі депутати вимагали і розриву дипломатичних відносин. Автор одного із законопроектів нардеп Ігор Луценко висловив обурення, що Договір припиняє дію тільки через чотири роки російської агресії.

Причиною для припинення дії Договору стало невиконання Москвою положень документа. Читайте детальніше, що означає законопроект Порошенка.

Нагадаємо, 21 вересня Київ офіційно повідомив Росії про непродовження Договору про дружбу. Міністерство закордонних справ направило до Москви відповідну ноту, в якій МЗС детально аргументував порушення Росії за всіма положеннями документа.


Тоді в МЗС РФ лицемірно відреагували  на припинення Договору про дружбу. У відомстві вважають, що завдано "колосальної шкоди не тільки російсько-українським відносинам, а й національним інтересам самої України".

Договір про дружбу, співробітництво і партнерство між Україною і Російською Федерацією і Україною (т.зв. Великий договір), в якому закріплювався принцип стратегічного партнерства, визнання непорушності існуючих кордонів, поваги територіальної цілісності та взаємного зобов'язання не використовувати свою територію на шкоду безпеці один одного, був підписаний в 1997 році. У 2008 році угода була автоматично продовжена на 10 років.

 

Останні новини