Україна святкує сторіччя Соборності

Україна святкує сторіччя Соборності

Україна святкує сторіччя Соборності
Цього року столітній ювілей Акту Злуки відзначається під гаслом "Разом з власної волі з 1919 року".

Україна 22 січня 2018 року 100-й раз святкує проголошення Акту злуки Української Народної Республіки і Західноукраїнської Народної Республіки. В цей день було проголошено незалежність Української Народної Республіки, повідомляє Укрінформ.

>

Це свято офіційно засноване в 1999 році, враховуючи велике політичне та історичне значення об'єднання УНР і ЗУНР для утворення єдиної (соборної) української держави.

 

У 2011 році День Соборності об'єднали з Днем Свободи, який раніше відзначався 22 листопада, під назвою День Соборності та Свободи України. Однак, в 2014 році указом президента Петра Порошенка свято було відновлено як День Соборності України.

У цьому році, в столітній ювілей Акту Злуки, це свято відзначається під гаслом "Разом з власної волі з 1919 року".

У сучасному українському національному календарі дата 22 січня займає одне з провідних місць і має глибокий символічний зміст: одвічної мрії українців на вільне життя в самостійній соборній незалежній державі.

22 січня 1918 року Універсалом Центральної Ради було проголошено незалежність Української Народної Республіки. Через рік, 22 січня 1919 року, в Києві на Софійській площі було проголошено Акт Злуки (об'єднання) українських земель в єдину Україну, утверджувалося об'єднання двох тодішніх держав УНР і ЗУНР, які виникли на уламках Російської і Австро-Угорської імперій в єдину соборну Українську державу.


У тексті Акту Злуки стверджувалося: "Однині воєдино зливаються століттями відірвані одна від одної частини єдиної України - Західноукраїнська Народна Республіка (Галичина, Буковина і Угорська Україна) і Наддніпрянська Велика Україна. Здійснились віковічні мрії, якими жили і за які вмирали найкращі сини України. Однині є єдина незалежна Українська Народна Республіка".

Однак об'єднання України відбулося чисто символічно: вже через кілька тижнів після проголошення Акту Злуки, більшовики захопили Київ, пізніше поляки окупували Східну Галичину, а Чехословаччина - Закарпаття.

Перше святкування Соборності відбулося 22 січня 1939 року в Карпатській Україні (місто Хуст), в той час - автономній республіці Чехословаччині. У цей день під синьо-жовтими прапорами відбулася 30тисячна маніфестація місцевого населення, яке з'їхалося до столиці Карпатської України з усіх куточків краю згадати події 20-річної давності.

Яскравим проявом єдності, волі українського народу до свободи, став "живий ланцюг", організований патріотичними силами 21 січня 1990 року з нагоди 71-ї річниці проголошення Акту Злуки. Мільйони тоді ще радянських українців взялися за руки від Києва до Львова, відзначаючи День Соборності.

Відтоді в Україні "живі ланцюги" створювалися неодноразово, символізуючи єдність (соборність) українського народу, а День Соборності зараз відзначається на державному рівні вже щороку.

Нагадаємо, 22 січня у зв'язку зі святкуванням Дня Соборності України в центрі Києва з раннього ранку буде повністю обмежено рух усіх видів транспорту, в тому числі громадського. Обмеження діятимуть до закінчення урочистих заходів.

 

Останні новини