У кого забиратимуть субсидію

У кого забиратимуть субсидію

У кого забиратимуть субсидію

В українців можуть забрати субсидію через борги по комуналці за 30 днів. Раніше термін був більший – 2 місяці.

>

Відповідні зміни Кабмін ухвалив 6 лютого на засіданні уряду. Щоправда, субсидію не забиратимуть, якщо сума заборгованості не перевищує 20 неоподатковуваних мінімумів громадян – 340 грн.

Допомоги не позбавлять, якщо борг утворився через затримку з виплатою монетизованих субсидій.

Торік борги за комунальні послуги зросли на 23 млрд грн – до 55,6 млрд грн, свідчать дані Держстату. З цієї суми заборгованість споживачів становить понад 26 млрд грн. Це свідчить, що нинішні тарифи не відповідають рівню доходів українців. Для декого вони непосильні.

“При зростанні тарифів на 23,5%, а також взятих зобов’язаннях перед МВФ, підвищити їх ще на 20% з 1 травня 2019 року, бюджет на субсидії зменшили на 22,5%. З огляду на борг по субсидіях на кінець 2018-го – 6,87 мільярда гривень, українці фактично можуть розраховувати на загальний обсяг фінансування субсидій в 48,13 мільярда гривень. Цього критично мало”, – каже аналітик Тарас Галайда.

За його словами, українська влада зобов’язалася перед МВФ скоротити бюджет субсидій на 2019 рік. Це, наприклад, роблять шляхом скорочення соціальних норм для розрахунку субсидій на ЖКП у середньому на 11%. Йдеться про скорочення обсягу споживання газу з 4,5 куб. м до 4 куб. м, норми централізованого опалення з 1 травня 2019-го.


Останні новини