Будівельна амністія в Україні: як працює і скільки коштує

Будівельна амністія в Україні: як працює і скільки коштує

Будівельна амністія в Україні: як працює і скільки коштує

Якщо не легалізувати самобуди, можна отримати чималий штраф.

Нещодавно в Україні запустили механізм будівельної амністії, яку вже давно обіцяли впровадити. А на початку 2019 р. загальну процедуру і зовсім спростили, надавши українцям можливість обзавестися документами на житло, яке вони будували без дозвільних паперів. Сайт "Сегодня" розповідає, навіщо потрібна будівельна амністія, як оформити необхідні документи і скільки це коштуватиме.

>

Будівельна амністія: що це таке і хто може скористатися

Будівельна амністія в Україні набула чинності восени 2018 р. За фактом це легалізація дачних, житлових будинків і господарських будівель, які були побудовані без дозвільних документів.

Під амністію потрапляють такі категорії об'єктів:
  • садибні житлові будинки, садові, дачні споруди, гаражі, різні господарські будівлі загальною площею не більше 300 квадратних метрів, які були зведені з 5 серпня 1992 року по 9 квітня 2015 року.
  • споруди сільськогосподарського призначення, побудовані до 12 березня 2011 р.

"Всі ці об'єкти повинні належати до об'єктів з незначними наслідками (СС1), які в свою чергу визначаються такими критеріями:

  • рівень можливої ​​небезпеки для здоров'я і життя людей, які постійно перебувають на об'єкті (до 50 осіб);
  • рівень можливої ​​небезпеки для здоров'я і життя людей, які періодично перебуватимуть на об'єкті (до 100 осіб);
  • вартість об'єкта до 2500 мінімальних заробітних плат (9 млн. 307 тисяч 500 грн. станом на 26.12.2018 року);
  • не є об'єктами підвищеної небезпеки або впливають на навколишнє середовище;
  • не належать до пам'яток культурної спадщини і не розташовуються в їх охоронних зонах;
  • максимальна поверховість – 4 поверхи.

Також цільове призначення землі, на якій здійснено самовільне будівництво, має відповідати призначенню будівлі, інакше будівельному амністуванню не бути", – розповідає Ігор Козак, юрист АТ "КФ "ДОМІНАНТА".


Діє ця амністія безстроково, і скористатися нею можуть як ті, хто безпосередньо сам звів самобуд, так і люди, яким самобуди перейшли у спадок.

За інформацією Міністерства регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України, всього за кілька місяців 2018 року українці узаконили близько 9 тис. будинків.

"Будівельна реформа, яку ми розпочали 2015 року, сьогодні дає результат. Ми децентралізуємо повноваження ДАБІ (100 міст), максимально спростили і скоротили дозвільні процедури, встановили критерії перевірок. 2018 року стартувала онлайн-платформа "Прозора ДАБІ", до якої вже звернулося понад 1,5 тис. забудовників", – пояснив міністр регіонального розвитку Геннадій Зубко.

З 18 січня 2018 року набув чинності наказ Мінрегіонбуду, який спрощує процедуру будівельної амністії. Тепер всі необхідні документи для оформлення будинку можна подати в режимі онлайн.

Нагадаємо, що в Україні вже вводили будівельну амністію, яка почала діяти 2015-го. Тоді можна було легалізувати самобуди 1992-2011 років за спрощеною процедурою лише до кінця року.

Як скористатися і які потрібні документи

Для того, щоб оформити документи на будівництво, необхідно звернутися до органів державного архітектурно-будівельного контролю при виконавчих комітетах міської, селищної або сільської ради. Наприкінці минулого року в країні працювало 100 органів, уповноважених вирішувати питання будівельної амністії.

"Згідно з процедурою, введеною будівельною амністією, власник (користувач) земельної ділянки, на якій розміщений об'єкт будівництва, з метою введення останнього в експлуатацію повинен звернутися до відповідної архітектурно-інженерної організації для проведення техогляду споруди, за результатами якого складається Техзвіт (у випадках передбачених законодавством) або ставиться позначка в технічному паспорті", – говорить в коментарі сайту "Сегодня" Артем Білоусов, Радник ЮК JN Legal.

Юрист додає, що після завершення технічного огляду об'єкта будівництва необхідно звернутися до органу архітектурно-будівельного контролю через Центр надання адміністративних послуг з наступними документами: заявою, екземпляром заповненої декларації про готовність об'єкта до експлуатації, технічним звітом (якщо це передбачено законодавством) і завіреними копіями документів, що підтверджують право власності (користування) земельною ділянкою та технічного паспорта.

На офіційному сайті ДАБІ (Державна архітектурно-будівельна інспекція) зазначено, що для оформлення нерухомості, яка потрапляє під будівельну амністію, потрібні такі папери:

  • документ про технічну інвентаризацію, тобто техпаспорт. Щоб його отримати, потрібно звернутися до сертифікованого органу технічної інвентаризації.
  • Документ, який підтверджує право на землю з самовільними забудовами.
  • Для будівель сільгосппризначення або об'єктів технічного призначення площею понад 100 квадратних метрів необхідно скласти звіт про проведення технічного обстеження об'єкта.
  • Заява на узгодження місця розташування об'єкта.
  • Декларація про готовність об'єкта до експлуатації.

Документи подаються через Центр з надання адміністративних послуг та розглядаються до десяти днів.

Нагадаємо, для того, щоб узаконити самобуд, необхідно, щоб він відповідав цільовому призначенню земельної ділянки. Також під дію амністії не потрапляють багатоповерхівки, квартири і самовільно збудовані гаражі на прибудинкових територіях багатоповерхових будинків.

Скільки це коштуватиме

Для того, щоб легалізувати самобуд, великі гроші не потрібні. Основні кошти доведеться віддати за проведення технічної інвентаризації, яку роблять приватні структури. Виготовлення техпаспорта для приватних будинків площею до 100 квадратних метрів становить близько 1000 грн, а ось для будівель понад цю площу зростає і ціна – до 2000-3000 грн, залежно від швидкості виконання.

Якщо ж не придбати документи на свої споруди, за це можна отримати штрафи.

"Експлуатація об'єкта будівництва без введення його в експлуатацію тягне до залучення приватного особи до адміністративної відповідальності згідно зі ст. 96 КУпАП (від 8500 до 10 200 грн.), не дає права використання систем комунікації (вода, газ, тепло і електроенергія), а також не дає можливості юридично розпоряджатися таким об'єктом як нерухомістю (продавати, здавати в оренду, передавати у спадок і т.д.)", – говорить Артем Білоусов.

 

Останні новини