Субсидії стали готівкою: як це працюватиме

Субсидії стали готівкою: як це працюватиме

Субсидії стали готівкою: як це працюватиме

Як тепер українці платитимуть за "комуналку"

З 4 березня українці, яким покладена субсидія на оплату "комуналки", вперше почали отримувати держдопомогу живими грошима, а не у вигляді взаємозаліку, при якому компослуги оплачуються "в складчину" субсидіантом і державою. "Сегодня" розібралася, як по-новому розраховуватися цим людям за тепло, воду, газ і світло, а також які санкції за несплату в повному обсязі і на що дозволено витратити заощаджені суму, якщо така залишиться.

>

Все по-новому

Як роз'яснили в прес-службі Мінсоцполітики, субсидії отримають лише ті, кому вони призначені в жовтні-грудні 2018 року. Таких людей близько 4 млн осіб. Субсидіанти 2019 року (приблизно 100 тис. осіб) отримають держдопомогу за старою схемою – у вигляді взаємозаліку, у них буде обов'язковий платіж і безготівкова субсидія. Такий порядок виплат збережеться до 1 травня (закінчення опалювального сезону), потім всім одержувачам треба буде подавати нові заяви на держдопомогу. А ось для субсидіантів 2018 року в рахунках за компослуги буде вказана вся сума до оплати. При цьому передбачається, що субсидія плюс обов'язковий платіж (не більше 15% доходів домогосподарства) її покриють. Якщо субсидіанту вдасться щось заощадити, припустимо, за рахунок того, що він добре утеплив свою оселю в селі і витратив менше газу на обігрів, ніж належить за нормами, то залишок грошей можна витрачати як завгодно. Ну а в разі, якщо держдопомоги виявиться недостатньо, наприклад, тому, що опалювальна площа більше соцнорм (4,5 куб. м газу на місяць на обігрів 1 кв. м, але не більше ніж 48,87 кв. м на 1 особу ), то доведеться, як і раніше, доплатити з власної кишені.


Коли, де і як

Пенсіонери отримають субсидії, починаючи з 4 березня і до 25 березня. Тим, кому пенсії приходять на картку, туди ж прийде і держдопомога. Тим, хто отримує пенсії на пошті або у листоноші, монетизовані субсидії видадуть разом з пенсією. Непенсіонерам за субсидіями треба буде, починаючи з 12 березня, підійти до будь-якого відділення "Ощадбанку", незалежно від місця проживання субсидіанта, маючи при собі паспорт та оригінал ідентифікаційного коду. Там їм видадуть гроші на оплату компослуг і оформлять картку банку, на яку прийде субсидія в квітні за березень і в травні за квітень, а якщо експеримент з монетизацією виявиться успішним і його продовжать, то гроші перераховуватимуть на картку і наступними місяцями. Щоб не стояти в черзі, в "Ощадбанку" радять зареєструватися на сайті банку або за безкоштовним телефоном 0 800 210 800. У Мінсоцполітики також уточнили, що оплатити рахунки можна і після 25 березня, за це субсидії не позбавлять. Головне, щоб не було боргів на 1 травня, коли почнеться перепризначення держдопомоги. 

Економія

Ми підрахували, скільки зможуть заощадити двоє пенсіонерів-киян, які проживають в квартирі площею 40 кв. м. Вважатимемо обов'язковий платіж рівним 15%. У першому випадку субсидія нараховується на всю житлову площу, 3,2 куб. м гарячої води, 2,4 куб. м холодної води, 130 кВт-год електроенергії і 6,6 куб. м газу, якщо в будинку є газплита. Якщо плата за опалення за нормами, то держдопомога складе в 1573 грн, а повна сума за рахунками – 1850 грн. При відсутності квартирних лічильників тепла і газу заощадити городянам вдасться тільки на воді і струмі близько 50% або 270 грн. Але в підсумку вони сплатять за "комуналку" 1580 грн, тобто залишаться в мінусі на 7 грн.

А ось тим, хто живе в селі, заощадити реальніше. Наприклад, родині з чотирьох осіб, які проживають в селі в будинку площею 100 кв. м і опалюють будинок газом. В цьому випадку субсидія призначається на газ з розрахунку 89,92 кв. м площі (за 10,08 куб. м доведеться платити повністю) і на 190 кВт-год електроенергії (100 на родину + по 30 х 3 особи). Субсидія на газ становитиме близько 2941 грн, на струм – 205 грн. Всього – 3146 грн. Обов'язковий платіж за опалення – 605 грн, за струм – 36 грн, всього 641 грн. У сумі за газ і електроенергію треба сплатити 3992 грн. Але якщо родина заощадить 25% газу і струму, то сплатить 2763 грн. Тобто від субсидії залишиться ще 383 грн.

Як заощадити більше

Щоб люди могли заощадити на монетизованих субсидіяїх більше, фахівці радять поставити двозонні лічильники струму, за якими вночі можна платити вдвічі менше. Особливо це корисно для тих, хто обігріває будинки електрикою і використовує бойлери. Менеджер з енергоефективності ДТЕК ЕСКО Антон Ковалишин нагадав, що тепер в платіжках за електроенергію сума субсидій також не відображатиметься, буде вказана тільки повна сума до оплати.

"Після отримання субсидії готівкою, на пенсійну картку або в "Ощадбанку", споживач повинен буде самостійно розрахуватися з електропостачальною компанією, – уточнив нам Ковалишин. – Але завдяки монетизації у людей з'являється більше стимулів до енергоефективності. Зменшити свої витрати на електроенергію і зберегти частину монетизованих коштів жителі Києва, Дніпропетровської та Донецької областей можуть за допомогою енергоефективних наборів "Розумний WATT".

До набору входить двозонний лічильник електроенергії з послугою швидкої установки "під ключ", який дозволяє платити вдівічі менше за світло з 23:00 до 07:00, LED-лампи і розумна розетка з таймером". Встановивши все це в будинку, можна зберегти до 50% коштів, а зекономлений залишок субсидії використовувати на власні потреби.

Нагадаємо, раніше стало відомо, скільки "готівки" належить субсидіантам в рамках монетизації: Рева назвав суму. За фактом сума залежить від розміру призначеної субсидії та в окремих випадках досягає навіть 24 тисяч гривень.

 
Останні новини