Україна поступово перейде на погодинну оплату праці

Україна поступово перейде на погодинну оплату праці

Україна поступово перейде на погодинну оплату праці

Україна готується до переходу на погодинну оплату праці.

Про це написав голова Національної ради економічного розвитку Олексій Дорошенко на своїй сторінці у Facebook.

>

“Ми з вами звикли до місячної оплати праці. Але таке в розвинутих економіках вже важче знайти. Усі знають, скільки коштує година праці. Тому нашій країні слід робити те саме, тобто переходити на погодинну оплату праці. Тоді і працівник, і роботодавець будуть краще рахувати свої гроші, оскільки кількість годин, відпрацьованих громадянами різних країн Європи, усе більше відрізняється між собою. І це суттєво впливає на оплату праці”, – пише Олексій Дорошенко.

Він також зазначає, що Україні треба давно змінити норми радянського КЗпП, які не відповідають сучасним умовам трудових відносин.

В багатьох країнах мінімалка затверджена не законом, а угодою між профспілками та роботодавцями. До таких країн відносяться Італія, Данія або Австрія.

За даними Євростату, у січні 2019 року країни ЄС за мінімальною заробітною платою розподілялись на три групи:

  • Мінімальна заробітна плата нижче 500 євро на місяць. Країни-члени ЄС у цій групі включали: Болгарію, Латвію, Румунію й Угорщину. Мінімальна заробітна плата варіювалася від 286 євро в Болгарії до 464 євро в Угорщині.
  • Мінімальна заробітна плата від 500 до 1 000 євро в місяць. У цю групу увійшли такі члени ЄС: Хорватія, Чехія, Словаччина, Польща, Естонія, Литва, Греція, Португалія, Мальта та Словенія. Мінімальна оплата праці в країнах починалася від 506 євро в Хорватії та була максимальною в Словенії – 887 євро.
  • Мінімальна заробітна плата від 1 000 євро в місяць. Ця група складалась із Іспанії, Великій Британії, Франції, Німеччини, Бельгії, Нідерландів, Ірландії і Люксембургу. Мінімальна заробітна плата в країні становила від €1 050 в Іспанії до €2 071 у Люксембурзі.

В Україні мінімальна зарплата становила на 1 січня 2019 року 132 євро, або відрізнялась більше ніж у 2 рази від Болгарії та  була в 16 разів менша за Люксембург.


 

Останні новини