Українців чекає оновлений трудовий кодекс: очікується чимало змін

Українців чекає оновлений трудовий кодекс: очікується чимало змін

Українців чекає оновлений трудовий кодекс: очікується чимало змін

У новому трудовому кодексі пропонують збільшити відпустки і дозволити дистанційну роботу.

Нещодавно у Міністерстві соціальної політики України знову заговорили про те, що необхідно приймати новий трудовий кодекс.

Проект нового трудового кодексу № 1658 в Раді був зареєстрований ще в кінці 2014 р. через Рік — в листопаді 2015 р. — законопроект прийняли у першому читанні. Після чого для доопрацювання документа створили робочу групу.

>

Одним з найбільш очікуваних нововведень стала збільшена відпустка. Зараз стандартна відпустка в Україні становить 24 дні, більше вона тільки у деяких професій, наприклад, у шахтарів, вчителів, або ж у багатодітних батьків малолітніх дітей. У законопроекті ж пропонують збільшити її до 28 днів. При цьому, розмір допустимої відпустки за свій рахунок залишиться колишнім — 30 днів в році.

Дистанційна робота, яка вже давно зайняла затребувану нішу на ринку праці, досі ніяк не регламентується українським законодавством. В новому варіанті кодексу дистанційна робота стає цілком законною і легальною.

Список причин, з яких працівника можуть звільнити, значно зріс: за угодою сторін, закінчення строку трудового контракту, призов на військову службу, у зв'язку зі скороченням штату, розірвання трудового договору з ініціативи працівника, набуття чинності вироку суду, яким працівник засуджений до позбавлення волі, виявлення невідповідності працівника займаній посаді, систематичного невиконання працівником обов'язків без поважних причин, прогул (в тому числі відсутності на роботі більше трьох годин протягом робочого дня) без поважних причин, неявка на роботу протягом більш як чотирьох місяців підряд внаслідок тимчасової непрацездатності, не рахуючи відпустки по вагітності і пологах, поява на роботі в нетверезому стані, вчинення розкрадання за місцем роботи.


Зараз у трудовому законодавстві прописано, що вагітних жінок не можуть залучати до понаднормової або нічної роботи. У новій редакції також пропонується на час проведення медичних обстежень звільняти жінок від виконання роботи і зберігати за ними середню зарплату.

Згідно з новим Трудовим кодексом, випробувальний термін повинен становити не більше трьох місяців, а для робочих спеціальностей всього один місяць. Якщо працівник все ж не підходить компанії і роботодавець хоче його звільнити, він повинен попередити його щонайменше за три дні.

Щодо випробовування при прийнятті на роботу — стаття 39 вказує перелік осіб, для яких не встановлюється випробувальний термін: неповнолітні; звільнені з військової чи альтернативної (невійськової) служби, які вперше приступають до роботи протягом року після такого звільнення; обрані на посаду; переможці конкурсного відбору на заміщення вакантної посади; ті, які пройшли стажування під час прийняття на роботу з відривом від основної роботи; ті, які закінчили професійно-технічні чи вищі навчальні заклади і вперше стають до роботи за здобутою професією (спеціальністю); вагітні жінки, працівники з сімейними обов'язками, які мають дітей віком до трьох років; інваліди, направлені на роботу згідно рекомендацій медико-соціальної експертизи; ті, з якими укладається трудовий договір строком до двох місяців.

У законопроекті також прописали можливість репатріації співробітників. Репатріація можлива і потрібна у разі: закінчення строку трудового договору або трудового договору на конкретний рейс, який закінчився за кордоном; захворювання, травми або з інших причин, що підтверджено медичним висновком, якщо працівник за медичним висновком є транспортабельним; катастрофи транспортного засобу, на якому працював працівник; якщо власник транспортного засобу не може виконувати обов'язки роботодавця в результаті банкрутства, продажу транспортного засобу, зміни реєстрації, арешту транспортного засобу або з інших причин; якщо транспортний засіб без згоди працівника направляється в зону військових дій.

Злиття компаній

У новому документі більш детально прописали механізм правонаступництва трудових відносин у разі зміни власника юридичної особи, передачі цілісних майнових комплексів юридичної особи, її структурних підрозділів в оренду, реорганізації юридичної особи роботодавця (злиття, приєднання, поділ, перетворення).

Якщо все це відбувається, трудові відносини з працівниками продовжуються, а роботодавець зобов'язаний у тижневий термін поінформувати про факт правонаступництва працівників та виборний орган первинної профспілкової організації (профспілкового представника), а у разі її відсутності — вільно обраних представників працівників.

Правонаступник (тобто новий начальник) може звільнити працівників лише на підставах, передбачених цим кодексом.

Таким чином, змін в оновленій версії кодексу представлено чимало, правда, документ все ще знаходиться в підвішеному стані. Але в Мінсоцполітики сподіваються, що незабаром Рада таки розгляне його і зможе остаточно прийняти у другому читанні.

 

Останні новини