Податки на посилки з-за кордону зростуть: що підготували українцям

Податки на посилки з-за кордону зростуть: що підготували українцям

Податки на посилки з-за кордону зростуть: що підготували українцям

Близько 43% інтернет-покупців купують товар на зарубіжних сайтах.

За обмеження безмитного ввезення товарів Верховна Рада взялася ще 2017 року, але перші зміни почали працювати тільки з січня 2019-го. І ось зовсім скоро, вже з 1 липня, набудуть чинності чергові нововведення. Сайт "Сьогодні" розповідає, що зміниться, скільки потрібно буде платити за ввезення товарів з-за кордону, а скільки посилок вдасться провезти безкоштовно.

>

Що змінилося з січня 2019 р.

Рада прийняла зміни до Податкового кодексу ще наприкінці 2017 року, тоді ж їх підписав президент України Петро Порошенко. А 2018 року нові зміни до Податкового кодексу знизили ліміти на посилки. Згідно з цими нововведеннями, з 1 січня до 30 червня 2019 року посилки з-за кордону вартістю від 150 євро обкладаються податком на додану вартість (20%). Це був так званий перехідний період, адже вже з липня для українців ліміт на безмитне ввезення товарів знизиться до 100 євро на одну фізособу.

Нагадаємо, що всі вищезгадані нововведення не торкнулися ввезення товарів в ручному режимі. За новими нормами, його сума не може перевищувати 500 євро (в аеропортах 1000 євро), а вага – 50 кг. Це діятиме для тих, хто був відсутній в країні більше доби і в'їжджає в Україну не частіше одного разу протягом 72 годин. При частішому перетині кордону без податків можна ввезти товарів лише на 50 євро.

Тут же йдеться про товари в міжнародних поштових та експрес-відправленнях, сумарна фактурна вартість яких перевищує 150 євро для одного одержувача.

В уряді також пропонували ввести обмеження на кількість посилок – не більше трьох посилок в місяць на людину. Але через серйозний резонанс і невдоволення населення таке обмеження прибрали і зараз українці можуть отримувати необмежену кількість посилок, тільки при цьому оплачувати податки, якщо вартість однієї перевищує 150 євро.


Що зміниться з липня

Як ми вже писали, зараз діє перехідний період, який закінчиться 30 червня 2019 р. І вже з липня українці отримуватимуть посилки за новими правилами. Починаючи з другого півріччя, українцям доведеться сплачувати ПДВ на посилки вартістю від 100 євро.

При розрахунку вартості посилки застосовуватимуть офіційний курс, встановлений НБУ на 00:00 дня подання митної декларації або визначення податкових зобов'язань. До того ж, згідно з новими нормами, оператори поштового зв'язку та експрес-перевізники визнаються податковими агентами, які займатимуться нарахуванням і сплатою зобов'язань за ПДВ для таких посилок.

Чи багато посилок отримують українці

Дійсно, покупки товарів за кордоном – дуже поширена в Україні практика; у багатьох на цьому зав'язаний весь бізнес, люди купують імпортні товари дешевше, а тут продають з серйозними націнками. За даними дослідження GfK, у структурі онлайн-покупців 2018 року близько 43% замовляли товари з інших країн. За останні п'ять років кількість таких покупців зросла майже вдвічі. В середньому, на одного українця на рік припадає 12-13 зарубіжних посилок. Щоправда, середня вартість таких покупок не перевищує і 50 євро, і становить всього 1290 грн.

З числа респондентів, які купували що-небудь на зарубіжних сайтах 2018-го, 94% робили це для особистого користування, а 15% – для подальшого перепродажу.

До слова, ліміти на безмитне ввезення і пересилання закордонних товарів діють і в низці інших країн. Наприклад, в Бельгії, Чехії, Італії, Фінляндії, Німеччини, Греції митні ліміти становлять 22 євро, в Данії – близько 10 євро, а в Болгарії – 15 євро. А у Франції і Канаді за всі посилки потрібно платити податки.

Нагадаємо, раніше новини "Сьогодні" розповідали, що робити, якщо в інтернеті натрапив на підробку, і як домогтися компенсації за онлайн-покупкии.

 

Останні новини