Правило «100 євро»: з 1 липня ввозити посилки в Україну будуть по-новому

Правило «100 євро»: з 1 липня ввозити посилки в Україну будуть по-новому

Правило  «100 євро»: з 1 липня ввозити посилки в Україну будуть по-новому

З 1 липня 2019 року набувають чинності зміни до Податкового кодексу, які стосуються оподаткування посилок з-за кордону.

"Тепер, якщо вартість товарів в посилці сумарно перевищує 100 євро, одержувач-фізособа зобов'язаний сплатити податок на додану вартість. Раніше цей поріг становив 150 євро", - пише видання.

>

Зміни стосуються товарів в міжнародних і експрес-відправленнях, що заходять в Україну, сумарна вартість яких перевищує еквівалент 100 євро для одного одержувача в одній депеші від одного відправника.

Як зазначається, додаткових платежів буде два: ПДВ 20% і мито 10%. Все це одержувач повинен буде сплатити тільки з суми, яка вийшла за межі 100 євро. Тобто за посилку, всередині якої товарів на 140 євро - з урахуванням вартості доставки - зверху потрібно додати 8 євро ПДВ і 4 євро мита.

Для розрахунку суми буде застосовуватися курс НБУ, встановлений на 00:00 дня подання митної декларації або визначення податкових зобов'язань.

Правило "100 євро" діє для фізичних осіб. Для юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців безмитний ліміт залишається на рівні 150 євро.

Влада впевнена, що зміна насамперед вплине на тих, хто обходить правила ввезення міжнародних посилок.

Ніна Южаніна, голова Комітету ВР з питань податкової і митної політики, запевняла, що люди, які замовляють товари з-за кордону для себе, не постраждають. За її твердженням, кількість посилок сумою вище 150 євро становить лише 1,4% від загальної кількості.

Згідно з повідомленням, зміни не торкнуться правил особистого ввезення: сумарна вартість ввезених товарів - до 500 євро (до 1000 євро в аеропортах) податком не обкладається. "Це якщо перетинати кордон не частіше разу на три доби. Якщо частіше, доведеться обмежитися сумою в 50 євро. Або сплачувати податок", - пише видання.


Наприклад:

українець купив через американський інтернет-магазин Nike кросівки Air Jordan 5 Retro за 165 євро (190 дол).

При надходженні на кордон України посилку затримають співробітники Державної фіскальної служби. Вони надішлють покупцеві повідомлення, що потрібно заплатити податок і мито. Їх треба платити з різниці між ціною товару (165 євро) і митним лімітом (150 євро), тобто з 15 євро.

Спочатку рахується мито 10% — 1,5 євро. Потім — ПДВ 20%: сума різниці і мита (15 + 1,5) * 0,2 = 3,3 євро. В результаті покупець заплатить до бюджету 4,8 євро податків.

Сума може бути трохи більшою, бо митниця, швидше за все, додасть вартість пересилки до митної вартості. Така ймовірність особливо велика, якщо ціна пересилки вказана на самій посилці.

Наприклад, вартість доставки кросівок з інтернет-магазину США в Україну через сервіс Nova Poshta Shopping становитиме 10,7 дол або 9,3 євро. У такому випадку загальна сума податків з покупки буде становити 7,8 євро, а загальна вартість кросівок без урахування доставки дорівнюватиме 172,8 євро.

 

Останні новини