В Україні пропонують створити Державну житлово-комунальну інспекцію

В Україні пропонують створити Державну житлово-комунальну інспекцію

В Україні пропонують створити Державну житлово-комунальну інспекцію

Інспектори зможуть складати протоколи про порушення як на постачальників послуг, так і на рядових споживачів.

Відповідна ініціатива викладена в проекті закону Мінрегіонбуду «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо здійснення державного контролю (нагляду) у сфері житлово-комунального господарства». Передбачається, що поява нового контролера підвищить якість житлово-комунальних послуг і буде контролювати обґрунтованість тарифів. Споживачі ж отримають орган, куди можна буде звернутися у разі порушення їх прав у сфері ЖКГ, інформує Ukr.Media.

>

Навіщо це потрібно

Після того як у 2011 році була скасована житлово-комунальна інспекція, в Україні фактично відсутній центральний орган, який здійснював державний контроль у сфері ЖКГ.

Дотепер споживачі не мають чіткого розуміння, куди направляти свої скарги, найчастіше адресуючи їх керівництву комунального підприємства, яке ці ж послуги і надає.

«Інспекція може стати незалежним арбітром у вирішенні спорів між споживачем комунальних послуг та їх постачальниками», — зазначив Микола Максимов.

З урахуванням децентралізації та набуття чинності нових законів, а в першу чергу це закони «Про ЖКГ» та «Про комерційний облік», наявність такої організації стала просто необхідною, кажуть експерти.


«Створення даної комісії передбачає контроль за виконанням своїх обов'язків як компаній з надання послуг, так і з боку споживача. Також посилюється контроль за діями органів місцевого самоврядування з боку виконання законів у сфері ЖКГ. Головне при створенні контролюючих органів нового типу — це, щоб вони не перетворилися на черговий корупційний орган, який буде оббирати простих громадян і працювати на монополістів», — зауважив голова комітету ЖКГ, благоустрою, екології та охорони довкілля Громадської ради при КМДА Олег Попенко.

Будуть виписувати протоколи

За задумом авторів законопроєкту, ЖКГ-інспекція має здійснювати контроль над тим, щоб і споживачі, і постачальники житлово-комунальних послуг, дотримувалися вимог законів, нормативів, стандартів тощо, а також укладених між ними договорів про обслуговування.

«Посадові особи інспекції будуть мати право проводити перевірки і виносити приписи як комунальним, так і приватним підприємствам, які надають населенню відповідні комунальні послуги», — говорить Микола Максимов.

Зокрема, нагляд буде здійснюватися в таких сферах:

  • тепло- і водопостачання, водовідведення;
  • поводження з відходами;
  • благоустрій населених пунктів;
  • поховання (контроль за дотриманням стандартів, нормативів, норм, порядків та правил у сфері поховання);
  • надання інших житлово-комунальних послуг.

У житлово-комунальній інспекції буде широкий перелік повноважень. Інспектори матимуть право вимагати усунути будь-які порушення законодавства у сфері надання та споживання житлово-комунальних послуг. Для цього вони зможуть призначати експертизу, технічну діагностику обладнання, збирати пояснення, документи та матеріали.

«Якщо будуть виявлені порушення законодавства, інспектор має право направити обов'язкові вимоги (приписи) порушників, а також застосувати штрафні санкції. І, як крайній випадок, передати органам досудового розслідування матеріали, що відносяться до їх компетенції. Інспектори отримають безперешкодний доступ до об'єктів житлово-комунальних послуг», — розповіла Надія Гніздовська.

Комунальні штрафи

Розміри штрафів коливаються залежно від конкретного виду правопорушення і особи, яка його вчинила (для посадових осіб штрафи більше). У середньому штрафи за порушення у сфері ЖКГ передбачаються в розмірі від 20 до 300 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (від 340 грн. до 5 100 грн.). Є і винятки.

Наприклад, за самовільне підключення до систем централізованого водопостачання та водовідведення, опалення та постачання гарячої води передбачений штраф у розмірі від 1 до 2 тисяч неоподатковуваних мінімумів для громадян (від 17 000 грн. до 34 000 грн.) і від 2 до 3 тисяч неоподатковуваних мінімумів для посадових осіб (від 34 000 грн. до 51 000 грн.).

«Новий проєкт закону передбачає, що посадовці Державної житлово-комунальної інспекції зможуть самостійно складати протоколи, розглядати справи та накладати адміністративні стягнення за порушення у сфері ЖКГ. Це дозволить Державній житлово-комунальній інспекції більш оперативно реагувати на порушення в сфері ЖКГ», — резюмувала Гніздовська.

 

Останні новини