Коли українські заробітчани повернуться додому: думка експерта

Коли українські заробітчани повернуться додому: думка експерта

Коли українські заробітчани повернуться додому: думка експерта

Люди - одне із найголовніших джерел створення внутрішнього валового продукту. Їх виїзд - це передвісник майбутнього економічного спаду, розповів Gazeta.ua Анатолій Амелін, директор економічних програм Українського інституту майбутнього.

>

"Уже відчуваємо дефіцит кадрів. Кілька інвесторів, які побудували в Україні заводи, не змогли знайти необхідну кількість працівників. У Маріуполі багато вакантних місць на промислових підприємствах", - пояснює Амелін.

Він додає, що дефіцит кадрів найбільше відчувають промислові та виробничі підприємства.

"Якщо економіка зростатиме повільно — 2-3% на рік, то через 5 років нас чекає глибока економічна криза. В країні практично не залишиться працездатного населення. У тій же Польщі зарплати будуть удвічі-втричі вищими. Люди ще активніше їхатимуть працювати за кордон. Забиратимуть із собою сім'ї. Тоді заробітчани більше не будуть перераховувати гроші додому", - наголошує експерт.

За його словами, треба стимулювати економічне зростання, залучати інвестиції та платити ринкові зарплати.

"Протягом наступних 3-5 років Україна може збільшити середню зарплату в 2-3 рази. Треба платити працівникам приблизно стільки ж, як отримують у Польщі. Можливо на 20-25% менше, з урахуванням витрат на харчування та проживання у сусідній країні. Зможемо підняти зарплати до польського рівня, коли будемо обганяти темпи зростання економіки Польщі в 1,5-2 рази. Тоді багато трудових мігрантів повернуться працювати додому", - каже Анатолій Амелін.


Торік заробітчани в Україну переказали $12 млрд. У країнах, де працюють, створили валового продукту на понад $35 млрд, свідчать розрахунки UIF.

"Якби трудові мігранти працювали та отримували високі зарплати вдома, то Україна збільшила б ВВП мінімум на 20-30%. Водночас українців на роботу активно запрошують Угорщина, Німеччина, Польща. Відкривають програми по переміщенню трудових мігрантів. Потенційно виїхати за кордон може ще кілька мільйонів громадян. Зараз там перебуває від 3 до більше 5 мільйонів українців", - підсумовує експерт.

За кордон на роботу не планують повертатися 20% українців, які довгостроково працювали там. Переважно це стосується заробітчан, які працювали у Польщі, Росії та Німеччині. Там отримували зарплату менше $1 тис.

 

Останні новини