Українцям по-новому перерахують заборгованість з аліментів

Українцям по-новому перерахують заборгованість з аліментів

Українцям по-новому перерахують заборгованість з аліментів

Верховний суд виписав новий механізм, який тепер буде застосовуватися до недбайливих батьків.

Недбайливі батьки повинні платити більше. Велика палата Верховного суду вказала як по-новому розраховувати розмір пені за прострочення при виплаті аліментів. Судді постановили вираховувати розмір неустойки виходячи із загальної кількості прострочених днів. Відповідне рішення було прийняте у справі № 333/6020/16-ц, інформує Ukr.Media.

>

Нагадаємо, розмір аліментів на утримання дитини присуджується виходячи від доходу матері або батька, або у фіксованій грошовій сумі (присуджується, якщо, наприклад, платник аліментів має нерегулярний, мінливий дохід). У будь-якому випадку цей платіж є періодичним і повинен сплачуватися кожен місяць.

Тому при виникненні заборгованості з вини платника, за рішенням суду, одержувач грошей має право на стягнення неустойки (пені) у розмірі 1% від суми несплачених аліментів за кожен день прострочення. Ось тільки суди раніше вважали неустойку по-різному. Велика палата Верховного суду постановила крапку в цих питаннях.

Як вирахують пеню за аліментами

Якщо аліменти не виплачені у конкретний місяць, то пеня починає капати з першого дня наступного місяця за кожен прострочений в новому місяці день. День виконання зобов'язання не включається в строк заборгованості.


Розмір пені місячного платежу розраховується так :

  • Заборгованість по сплаті аліментів за конкретний місяць необхідно помножити на кількість днів заборгованості та помножити на 1%. Тобто формула така: заборгованість за місяць * кількість днів заборгованості * 1%.
  • Якщо конкретний місячний платіж не сплачено в повному розмірі, пеня буде нараховуватися на залишок заборгованості з наступного місяця кожен день за ставкою 1%.

При цьому необов'язково платити відразу всю необхідну місячну норму аліментів. Можна розтягнути її на кілька траншів, але тільки в межах того ж місяця, за який потрібно все виплатити.

«Строк прострочення розраховується з першого дня місяця, наступного за місяцем внесення періодичного платежу, і до дня, що передує дню сплати заборгованості», — зазначила партнерка практики управління конфліктами АТ Juscutum Ксенія Проконова.

 

Останні новини