Українців попередили про масові перевірки

Українців попередили про масові перевірки

Українців попередили про масові перевірки

https://gazeta.ua/articles/economics/_ukrayinciv-poperedili-pro-masovi-perevirki/925760Українців, які отримують пенсії, субсидії, стипендії чи будь-які пільги з бюджету, перевірять у 3 етапи. Тим, хто порушив правила, доведеться повернути гроші до бюджету.

>

Законопроект зареєстрував голова комітету з питань фінансів, податкової та митної політики Данило Гетманцев. Українців перевірятимуть за допомогою автоматичної бази. Чиновники зможуть отримати інформацію навіть про залишок коштів на банківському рахунку пільговика, пише Обозреватель.

У реєстрі на кожного пільговика, пенсіонера, студента створять анкету. Водночас особисті дані будуть захищені. За передачу їх третім особам доведеться нести відповідальність за законом.

Подібні реєстри вже існують. Наприклад, реєстр субсидіантів. Різниця в тому, що тепер його розширять. Туди внесуть інформацію про всіх, хто хоче отримувати допомогу від держави. В анкеті буде вказано прізвище, ім'я, по батькові людини, місце і дата народження, місце реєстрації та фактичного проживання, наявність авто та нерухомості, дані про банківські рахунки.

Людей перевірятимуть у 3 етапи. Перший проводитиме орган, до якого звернулися за виплатою. Наприклад, управління соцзахисту. Другий триватиме доти, поки отримуєте гроші від держави. Наприклад, якщо зробите покупку вартістю від 50 тис. грн, то втратите субсидію. На третьому етапі держава перевірятиме тих, хто вже не отримує гроші від держави. Наприклад, працевлаштувалися і перестали отримувати допомогу з безробіття.


Якщо людина незаконно отримувала гроші з бюджету, її зобов'яжуть повернути кошти. Ті, хто будуть не згодні з цим рішенням, можуть звернутися до суду.

Подібний законопроєкт розробляв минулий уряд. Тоді не вистачило політичної волі.

В Україні з 1 липня зросли соціальні виплати. Прожитковий мінімум підвищили на 83 грн. Становить 1936 грн.

 

Останні новини