Дифтерія в Україні: що потрібно знати?

Дифтерія в Україні: що потрібно знати?

Дифтерія в Україні: що потрібно знати?

  Українці хвилюються через спалах дифтерії в країні. Адже з початку року лікарі зафіксували вже 20 випадків хвороби, і 18 із них – лише впродовж жовтня. Інфекцію виявили у Луганській, Хмельницькій, Закарпатській, Тернопільській та Київській областях. Серед хворих – 9-річна дитина. Як захиститись від недуги і чи загрожує українцям епідемія?

>

Небезпечні симптоми

Дифтерія – це гостре інфекційне захворювання дихальних шляхів. Симптоми хвороби схожі на ангіну – біль у горлі, висока температура, ускладнене дихання і ковтання, збільшення шийних лімфовузлів та осиплість голосу. Втім, особливістю дифтерії є щільний наліт на мигдалинах, аж до утворення плівок, та набряк у горлі, що блокує дихання. Хвороба може також вражати нервову систему, нирки, легені та серце.

Дифтерія передається повітряно-крапельним шляхом або через предмети побуту. Інкубаційний період триває 3–10 днів. Хвороба підступна тим, що людина може не мати симптомів, але вже заражати інших.

Пацієнтам із дифтерією проводять антибактеріальну терапію та обов’язково вводять сироватку, інакше – близько половини хворих ризикують померти. Але навіть із використанням протидифтерійної сироватки 50 випадків із 1000 завершуються смертю. Такі дані наводить Всесвітня організація охорони здоров’я (ВООЗ).

За інформацію МОЗ цього року Україна отримала від ВООЗ 200 флаконів протидифтерійної сироватки. Станом на жовтень 13 флаконів використано для лікування пацієнтів на Закарпатті та у Києві. Близько 180 флаконів, які залишились, розподілені між всіма регіонами України.


Як захиститись?

Лікарі наголошують, що єдиним дієвим способом захиститись від дифтерії є вакцинація дітей та ревакцинація дорослих. На жаль, в Україні рівень вакцинації від дифтерії сьогодні недостатній. Згідно із даними МОЗ, щеплено 59,5% дітей віком до одного року та 52,3% дорослих.  За словами очільниці відомства Зоряни Скалецької, міністерство планує налагодити системну роботу, щоб підвищити обсяг вакцинованих громадян. 

«На місцях головне завдання – це проактивна робота медиків, які повинні бити на сполох і доводити людям необхідність вакцинації дітей і дорослих», – зазначила Скалецька і додала: «Вакцини є – вимагайте у свого сімейного лікаря, педіатра чи терапевта».

У МОЗ розповіли, що станом на 1 жовтня в Україні було 1,8 млн доз вакцини АКДП, 141 тисяча доз АДП (не містить кашлюкового компоненту) та 4,9 млн доз АДП-М. За словами представників міністерства, цієї кількості достатньо, щоб забезпечити планові щеплення.

Коли робити щеплення?

Відповідно до календаря профілактичних щеплень, дітям вводять комплексну вакцинупроти дифтерії, кашлюку, правця (АКДП) у 2, 4 та 6 місяців. Наступне щеплення роблять у 18 місяців, потім – у 6 років, застосовуючи анатоксин дифтерійно-правцевий (АДП). У 16 років дітей вакцинують повторно, але препаратом зізменшеним вмістом антигену – АДП-М.

Дорослі повинні проводити ревакцинацію кожні 10 років. Таким чином, планові щеплення повинні бути у 26, потім 36 років і так далі.

Протипоказань до щеплень майже немає.Вакцинуватись можна під час легкої застуди, вагітним і жінкам, які годують грудьми. Медики зауважують, що щеплення не варто робити під час хвороби, яка супроводжується температурою, вищою за 38,5°С. Також протипоказане щеплення за умови наявності алергії на вакцину чи її компоненти (желатин, неоміцин, курячий білок тощо). Крім того, лікарі не радять вакцинувати людей після хіміотерапії, тих, хто вживає стероїдні гормони, та хворих на СНІД. 

Медики зауважують, що вакцинація за декілька років не гарантує 100% захисту від дифтерії, але не дає хворобі розвинутись у разі інфікування.Щеплення можна зробити безкоштовно, звернувшись до сімейного лікаря, терапевта чи педіатра.

Чи загрожує Україні епідемія?

Востаннє епідемія дифтерії в Україні була в 90-х роках минулого століття. Через низький рівень щеплення у дітей та дорослих захворіли близько 20 тисяч людей, майже 700 з них померли. Завдяки вакцинації хворобу вдалося приборкати, і за останні 8 років Міністерство охорони здоров’я зареєструвало всього лиш 40 випадків хвороби.

Спалах дифтерії у жовтні цього року змусив МОЗ скликати засідання оперативного штабу, на якому був розроблений план заходів, щоб врегулювати ситуацію. Зокрема, у пріоритеті розповсюдження інформації про щеплення та проведення планової вакцинації.

До пропаганди щеплень долучились навіть у Верховній Раді. Голова парламенту Дмитро Разумков разом із низкою депутатів вакцинувались проти дифтерії прямо у стінах парламенту.

Тож лікарі закликають українців не панікувати, а перевірити свій календар щеплень і за потреби вакцинуватись.

 

Останні новини