Безвізовий пакет: закон про реєстрацію народжень пройшов перше читання

Безвізовий пакет: закон про реєстрацію народжень пройшов перше читання

Безвізовий пакет: закон про реєстрацію народжень пройшов перше читання

Народні депутати підтримали у першому читанні законопроект з безвізового пакету про внесення змін до Цивільного процесуального кодексу щодо встановлення факту народження або смерті на тимчасово окупованій території України.

За відповідне рішення проголосували 300 народних обранців, повідомляє кореспондент Укрінформу.

>

Як зазначається в пояснювальній записці до документа, проектом закону передбачається внесення змін до Цивільного процесуального кодексу з метою оптимізації процесу отримання свідоцтв про народження, про смерть для осіб, які проживають на тимчасово окупованій території Україні, визначеній Верховною Радою, та не мають належних медичних документів, передбачених чинним законодавством. 

Законопроектом визначаються скорочені строки для розгляду справ у суді про встановлення факту народження або смерті осіб, які проживають на тимчасово окупованій території. Так, автори документа пропонують передбачити норму, згідно з якою розгляд такої справи повинен буде відбуватися протягом 24 годин з дня надходження відповідної заяви до суду, а також можливість видачі заявнику копії судового рішення невідкладно у разі, якщо він був присутній під час оголошення рішення.

В іншому випадку законопроект передбачає надсилання рішення до органу державної реєстрації актів цивільного стану за місцем ухвалення такого рішення для державної реєстрації народження або смерті.


Виступаючи з трибуни парламенту міністр юстиції Павло Петренко нагадав, що держава раніше вже надала можливість громадянам, які проживають на тимчасово окупованій території, реєструвати акти цивільного стану у будь-якому РАГСі на території, підконтрольній Україні, проте підкреслив, що люди не можуть сформувати необхідний пакет документів для цього. За його словами, у зв'язку з цим і виникла потреба у спрощенні процедури реєстрації фактів народження і смерті для таких громадян, які мешкають на території анексованого Криму і підконтрольній бойовикам території Донбасу.

«Цей закон дасть можливість тим українським громадянам, які не хочуть отримувати дефектні і незаконні документи в нелегітимних органах анексованого Криму, Донецька і Луганська, отримати наші українські документи», - наголосив Петренко.

Водночас голова Комітету з питань правової політики і правосуддя Руслан Князевич наголосив на необхідності під час підготовки проекту закону до другого читання уточнити строки розгляду заяв про встановлення факту народження або смерті осіб, які мешкають на тимчасово окупованій території. Зокрема, за його словами, ці терміни необхідно адаптувати до вимог чинного законодавства.

Останні новини