Washington Post про «небезпечну поведінку» Путіна

Washington Post про «небезпечну поведінку» Путіна

Washington Post про «небезпечну поведінку» Путіна

У четвер західна преса пише про необхідність переглянути стратегію Заходу щодо Росії та намагається передбачити наслідки збиття Туреччиною російського бомбардувальника.

"Небезпечна поведінка Путіна"

Перший за 60 років російський літак, збитий членом НАТО, - це результат "небезпечної поведінки режиму Володимира Путіна", пише The Washington Post.

>

Редактори видання у своїй колонці застерігають Захід від ідеї союзництва з російським лідером.

За словами експертів НАТО, випадки порушення Росією авіапростору інших країн виглядають навмисними та не обмежуються Туреччиною. Та цього разу в Анкарі не забарилися з відповіддю, на що Путін не розраховував.

"Коли Путін побачив, що помилився (щодо реакції Туреччини. - Ред.), він, наче зненацька вдарений бик, вдався до брехні та наклепу: російські літаки не заходили в турецький повітряний простір; Туреччина захищає "Ісламську державу"; атака є "ножем у спину", - пише видання.

"Цей останній вислів колись уже став популярним завдяки іншому можновладцю у Німеччині 1930-х (ідеться про теорію змови, відому як "удар у спину", яку Гітлер описав у автобіографії. – Ред.). Це мало би стримати тих на Заході, хто досі вірить, що пана Путіна можна зробити союзником", - підсумовує The Washington Post.

"Сирія та Україна пов'язані"

"Співпрацюйте з Росією в Сирії, можливо, побачимо результат в Україні" - під таким заголовком вийшла колонка Мері Дежевскі у газеті The Independent.


За словами авторки, Росія вважає себе європейською державою, проте значною перешкодою цьому залишається анексія Криму, конфлікт на Донбасі та, як наслідок, західні санкції.

"Як швидко - і чи взагалі повинен Захід "рухатися далі"? Якщо Росію визнають головним посередником та гравцем у Сирії, чи не означатиме це зраду України?" - запитує автор.

Досі Європа і США поводились обережно. Західні лідери намагаються створити враження, що "питання Сирії та України належать до різних сфер", що у випадку Сирії Росія зближується з позицією Заходу.

Водночас наміри Росії щодо України, на думку авторки, Захід сприймає помилково. "Що як Росія насправді намагається вийти з конфлікту (на Донбасі. - Ред.), при цьому не втрачаючи обличчя і не дратуючи російських націоналістів? І що як сирійська інтервенція, серед іншого, дозволить цьому статися?" - пише Дежевскі.

Отож, на думку авторки, Заходу треба співпрацювати з Росією заради досягнення миру в Сирії, але не треба при цьому тримати Україну окремо.

"Одне та інше пов'язане, але не так, як ми підозрюємо: стосунки з Росією можна розморозити одразу на двох фронтах", - підсумовує Дежевскі.

Москва-Анкара: ескалація?

Туреччина поквапилася зі збиттям російського Су-24, пише Грем Гілл у The Daily Telegraph (Australia).

Наразі виглядає, що літак збили через 17 секунд після того, як він увійшов у турецький повітряний простір, пише автор.

"Це надзвичайно ускладнює виправдання аргументу щодо захисту турками свого повітряного простору", - вважає журналіст.

Серйозна ескалація наразі не виглядає імовірною, адже НАТО досі не відреагував на інцидент. Не збирається застосовувати військову силу у відповідь і Кремль, про що заявив Путін, через "ризик спровокувати третю світову війну", пише Гілл.

Та Росія може відповісти економічними обмеженнями.

"Туреччина купує 57 відсотків газу у Росії, і, з наближенням зими, близької альтернативи немає. Проте Путін зовсім недавно підписав угоду про будівництво нового газопроводу через Туреччину і не хоче ставити її під загрозу", - пише автор (ідеться про проект "Турецький потік". - Ред.).

Варто сподіватися, що Анкара запропонує помірну відповідь, підсумовує Гілл.

Росія відразу ж відчує наслідки економічних обмежень проти Туреччини, пише Financial Times.

Першою галуззю, яка опинилася під ударом, виявилася туристична: Ростуризм "порекомендував" своїм громадянам утриматися від поїздок до Туреччини. Також постраждають російські імпортери та енергетика.

"Вибір такого варіанту розвитку подій (запровадження обмежень. – Ред.) може завдати шкоди Росії принаймні так само, як і Туреччині", - пише видання.

Під загрозою опинився і газовий проект "Турецький потік". "Швидше за все, проект буде заморожено – на рік, на кілька років або назавжди", - цитує видання аналітика Sberbank CIB Валерія Нестерова.

Це стане ударом для "Газпрому", який вже витратив мільярди доларів на відновлення інфраструктури у Чорному морі.

Та припинення постачань газу до Анкари, навряд чи варто очікувати, кажуть експерти.

Останні новини