Стали відомі три основні джерела фінансування «Ісламської держави»

Стали відомі три основні джерела фінансування «Ісламської держави»

Стали відомі три основні джерела фінансування «Ісламської держави»

Продаж нафти на чорному ринку, розграбування банківських активів і побори з місцевого населення принесли терористичній організації «Ісламська держава» (ІД) за останній час близько $1,5 млрд, заявив в четвер у Лондоні заступник міністра фінансів США з питань тероризму і фінансової розвідки Адам Шубін.

>

«“Ісламська держава” отримала понад $500 млн від продажу нафти на чорному ринку. Вона розікрала заощадження в банках, захоплених в Іраку і Сирії, на суму від $500 млн до $1 млрд. Крім того, вона зібрала багато мільйонів з населення на підконтрольних територіях, часто застосовуючи жорстокі заходи», – заявив американський представник, якого цитує Укрінформ.

За його словами, «Ісламська держава» являє собою складну фінансову ціль.

«На відміну від багатьох інших терористичних угруповань, ІД отримує відносно невелику частку свого фінансування від донорів за кордоном. Швидше за все, ІД має надходження від господарської діяльності на підконтрольній їй території, і це ускладнює процес обмеження фінансування», – зазначив Шубін.

Проте, продовжив представник американського мінфіну, США «працюють у тісній взаємодії з урядом Іраку, щоб позбавити десятки філій банків на окупованих територіях доступу до іракських і міжнародних фінансових систем».

Крім того, за його словами, зусиллями коаліції зараз проводиться військова кампанія «Tidal Wave 2», яка завдає точкові удари по ключових енергетичних активах «Ісламської держави», нафтосховищах, переробних заводах і цистернах.


Шубін наголосив, що зниження фінансової стійкості ІД має вирішальне значення для ослаблення організації.

Останні новини