У МЗС вважають, що Путін «поспішив із санкціями»

У МЗС вважають, що Путін «поспішив із санкціями»

У МЗС вважають, що Путін «поспішив із санкціями»

Указ президента Російської Федерації Володимира Путіна про зупинення дії зони вільної торгівлі (ЗВТ) між СНД і Україною підтверджує політичний характер претензій РФ до Угоди про асоціацію України з Європейським Союзом, заявила заступник міністра закордонних справ України Олена Зеркаль.

>

«(У понеділок) буде міністерська зустріч, і її основна мета – зафіксувати, у чому зараз полягають порушення, пов’язані з прийняттям цього указу, і як сторони взагалі спілкуватимуться далі», – сказала Зеркаль на прес-конференції в Києві в суботу.

За її словами, видавши указ про зупинення дії ЗВТ СНД з Україною В. Путін у такий спосіб «порушив усі канони міжнародного права».

Зеркаль пояснила, що під час тристоронньої зустрічі Україна, Росія, ЄС на міністерському рівні сторони збираються обговорити, як діяти далі «і що ж ми робили упродовж 15 раундів технічних переговорів». Вона нагадала, що весь цей час проходили експертні зустрічі зі зняття стурбованості Росії в контексті вступу з 1 січня 2016 року економічним частини угоди про асоціацію між Україною та ЄС у трьох основних блоках: технічні бар’єри в торгівлі, санітарні та фітосанітарні проблеми, а також питання митної співпраці. «Щоразу ми намагалися надати росіянам відповідь на їхню стурбованість, але їхня стурбованість не пов’язана з економічними питаннями, це виключно політична реакція», – сказала Зеркаль.

«Те, що відбулося (підписання указу президентом РФ) – поспішив Володимир Володимирович, не довів справу до кінця. Зараз ця реакція й цей указ свідчать про справжні наміри Росії і те, що нічого спільного з пошуком відповідей цей процес не має», – додала заступник міністра закордонних справ України.


Як повідомлялося, 16 грудня 2015 року президент РФ Володимир Путін підписав указ про зупинення з 1 січня 2016 року дії договору про зону вільної торгівлі щодо України.

Останні новини