Українська «Верба» перевершить російський «Град»

Українська «Верба» перевершить російський «Град»

Українська «Верба» перевершить російський «Град»

У Харкові створюють реактивну систему залпового вогню під назвою "Верба". Про це повідомляє Народна Армія.

ДП "Харківське конструкторське бюро з машинобудування імені О.О. Морозова" (ДП ХКБМ) завершує модернізацію реактивних систем залпового вогню (РСЗВ) БМ-21 "Град" до сучасної моделі під назвою "Верба". В Українському варіанті реактивної системи залпового вогню у 5 разів скорочено час на підготовку залпу. Хоча вона й побудована на основі попередника, однак за своїми ТТХ значно перевершує "Град".

>

За словами харківських фахівців, при модернізації системи вони максимально врахували вимоги військових щодо цього зразка озброєння.

"Нам вдалося розробити і втілити унікальні технічні рішення. Цей проект дозволяє за відносно невеликого капіталовкладення значно підвищити бойову ефективність реактивних систем залпового вогню", - розповів Яків Мормило, директор ДП ХКБМ.

Зокрема, скорочення в 5–6 разів часу на підготовку залпу. Цього вдалося досягти шляхом безперервного визначення поточних координат, висоти, зменшення часу на топогеодезичне прив'язування та багатьох інших важливих чинників щодо підвищення ефективності застосування комплексу.

Окрім цього, нова харківська бойова машина значно покращила функціональні властивості завдяки встановленню на базове шасі вітчизняного автомобіля КрАЗ-6322. Насамперед це дало перевагу в позашляхових можливостях, запасі ходу та швидкості, що є дуже важливими чинниками в умовах ведення сучасного бою. А ще харківські розробники встановили на "Вербі" подвоєну кабіну, де можуть одночасно розміститися всі п'ять членів екіпажу.


"Ми ретельно вивчили недоліки бойових машин типу РСЗВ БМ-21 "Град", аби не припуститися їх під час виконання практичних робіт на техніці. Тому й отримали на виході суттєво оновлену та в рази покращену бойову одиницю, яка здатна значно ефективніше діяти на полі бою. В ній закладено чимало нових конструктивних рішень, які маємо протестувати під час випробування на полігоні. Не виключено, що деякі з них нам доведеться доопрацьовувати", - розповів Олександр Кроленко, керівник проекту.

Одним із найголовніших досягнень конструкторів по праву можна вважати мінімізацію втручання людини в роботу бойової машини. За словами розробників, відтепер робота усіх вузлів, агрегатів та самої пускової установки повністю автоматизовані. Навіть процес перезаряджання

Основні тактико-технічні характеристики реактивної системи залпового вогню БМ-21У "Верба"

Шасі КрАЗ-6322–010;

Макс. швидкість, км/год 85;

Маса, кг 18530;

Кабіна 5-місна;

Спосіб заряджання автоматизований з ТЗМ;

Основний спосіб бойової роботи з кабіни за допомогою автоматичних систем;

Система управління вогнем автоматична;

Система навігації та топоприв'язування автоматична;

Система управління наведенням автоматична;

Система горизонтування автоматична.

Нагадаємо, на її технічне доопрацювання потрібно 15,9 млн грн.

Останні новини