Українцям збільшили відпустку і зменшили випробувальний термін

Українцям збільшили відпустку і зменшили випробувальний термін

Українцям збільшили відпустку і зменшили випробувальний термін

17 травня Верховна Рада прийняла зміни до кодексу законів про працю, збільшивши мінімальну відпустку з 24 до 28 днів і скоротивши випробувальний термін для працівників із трьох місяців до одного. Про це  розповіла директор з маркетингу компанії Head Hunter Україна Ірина Брицька.

>

"Крім того, за новим законом випробувальний термін не проходять працівники віком до 18 років, цьогорічні випускники профтехучилищ, технікумів і вузів, звільнені з військової служби, інваліди, вагітні жінки, одинокі матері з дитиною віком до 14 років, переселенці, сезонні робітники та переможці конкурсу на посаду. Частина послаблень - це узаконення очевидних речей - як-от недоречність випробувального терміну для сезонників і набраних за конкурсом. Друга частина - соціальний захист вразливих верств населення. Але він може бути палицею із двома кінцями. І роботодавці можуть дуже неохоче брати на роботу молодь, переселенців та інших пільговиків, бо не впевнені, чи підійдуть їм ці працівники. А побачити їх у роботі під час випробувального терміну вони не мають змоги", - сказала експерт.

За словами Ірини Брицької, у новому законі краще захищені права найманих працівників. Роботодавець не має права змінювати умови трудового договору без згоди працівників, безпідставно відмовити при прийнятті на роботу тощо.

"Чимало поправок - вимога часу. Багато явищ увійшли в життя давно, але в законодавстві не відображувалися. А новий закон упорядковує це", - наголосила експерт.

Останні новини