Ціни на оренду квартир в Україні переводять у долари

Ціни на оренду квартир в Україні переводять у долари

Ціни на оренду квартир в Україні переводять у долари

Ті, хто здає житло, не хочуть ризикувати через танцював курсу гривні.

Українців, що живуть в орендованих квартирах, чекають нелегкі часи: господарі житлаготуються підвищувати розцінки. У більшості договорів оренди прописаний пункт про перегляд ставок в разі відхилення курсу долара більш ніж на 10%. Таку перестраховкувибили для себе власники нерухомості в попередні роки, коли гривня сильнознецінювалася, пише UBR.

>

У Києві ринок поки не відреагував на падіння курсу гривні. Дзвінків господарів з новинамипро підвищення ставок з нового року не було. "Причин кілька. По-перше, столиця щепорожня, багато хто не повернулися з новорічних канікул", - припустила в бесіді директоркомпанії Best & Seller Ірина Луханіна.

По-друге, в Києві і так високі комунальні платежі, включаючи опалення. "На тлі цихкосмічних платіжок деякі господарі навіть беруть на себе половину оплати. Все дужеіндивідуально. У високому ціновому сегменті (наприклад, одиничка від 10 тис. Грн) євипадки, коли, щоб утримати постояльця, господар оплачує всі платежі", - пояснилаЛуханіна.

При цьому є інший типовий приклад: господар здає в трикімнатній квартирі дві кімнати, атретя стоїть закритою. Платіж за опалення, природно, приходить на всі три кімнати, алена резонно прохання орендаря сплатити третю частину цієї суми власник відповідаєкатегоричною відмовою.


Експерт очікує, що якщо курс долара буде продовжувати підвищуватися, то столичнийринок житлової нерухомості відповість зростанням ставок, але станеться це не ранішесередини лютого. "Звичайно, якщо офіційний курс подолає цифру 30 грн/дол., токоригування договорів буде активним. А поки все вичікують, придивляються", - говоритьЛуханіна.

А ось комерційний сегмент уже відреагував на скачки долара. "Попит на нежитлові приміщення в столиці значний – як для торгівлі та громадського харчування, так і для офісів. Але в січні угоди "заморожувалися", хоча орендарі приходили солідні, здатні генерувати великий стабільний дохід. Таке відчуття, що власники пригальмували угоди, щоб не продешевити . Адже ці платежі, на відміну від більшості з житлової нерухомості, йдуть по безналу, через банки. Вони планують підписати договори оренди вже за ставками, адекватним курсу", – зазначила Луханіна.

Регіони переходять на долари

Регіони налаштовані більш рішуче. Тут ринок оренди знову переходить на долар. В Одесіще восени, коли намітилася тенденція до зростання валютного курсу, багато господарівнамагалися фіксувати орендну плату у валюті, і навіть якщо отримують плату в гривні,обмовляли, що можуть її підвищувати.

"Ще не було спроб переглядати плату. Але це не означає, що їх не буде", - зазначивUBR.ua директор філії "Олександр-N" Олексій КрасотовІ загальний рада не змінився: вивчіть ринок, якщо знаходите житло краще або хоча б не дорожче, то переїжджайте.

Ріелтор нагадав, що ринок оренди в Одесі має свою курортну особливість, а саме одні і ті ж квартири в пляжний сезон здаються подобово, а з вересня по квітень – помісячно.

"Тенденція цього року – мешканцям, які влаштовують господарів, пропонувався двухсезонний варіант оплати. Стосується це в основному елітного сегмента, від 500 доларів. Орендарям пропонується "низька" ставка в 500 доларів, але з тим, що влітку вони будуть платити на 100-200 доларів більше", – розповідає Красотов.

Самі господарі нічого не втрачають – на подобову оренду влітку вони можуть заробити більше 700 доларів на місяць. Тому частина орендарів погоджуються з такими умовами, адже розуміють, що якщо з'їдуть в травні, то влітку знайти якісне житло їм буде складно.

В цілому ж зараз ставки помісячного оренди вище на 20%, ніж минулої зими і на третину нижче, ніж були влітку. Однокімнатну в Черемушках можна зняти за 4 – 4,5 тис. грн/місяць, в Таїрове – від 5 тис., двушки є по 5 – 6 тис. грн/місяць.

А ось Львів найшвидше відреагував на валютну лихоманку.

"Більшість переуклали угоди, помінявши в них гривні на долари. Тижнів зо два всі як з глузду з'їхали, стільки було заявок. Але навіть ті, хто платить в гривні, повинен рахувати за курсом НБУ поточного дня", – повідомила ріелтор АН "Істейт-Ексклюзив "Олена Мішанчук.

Однокімнатні квартири зараз не знайдеш дешевше 4 – 4,5 тис. грн, а в договорах прописують 150 – 170 доларів. Двушки – 6 – 8 тис. грн (пишуть 220-300 доларів).Комунальні, як і в цілому по країні, платить орендар.

"Тому великий попит на квартири з автономним опаленням. І їх чимало у Львові. Не тільки новобудови, в центрі всі квартири або з грубками, або з котлами", – пояснила Мішанчук.
.

Останні новини