Сьогодні в Україні святкують День Європи.

Сьогодні в Україні святкують День Європи.

Сьогодні в Україні святкують День Європи.

Головною метою цього свята є демонстрація прагнення до зближення з країнами Європейського союзу у зв'язку з планами України вступити ЄС. Взагалі День Європи відзначається Євросоюзом 9 травня, а відправною точкою на шляху до встановлення цього свята вважається Декларація Шумана. 9 травня 1950 року в Парижі міністр закордонних справ Франції Робер Шуман закликав Францію, Німеччину та інші європейські країни об'єднати їхні вугільну та сталеливарну галузі промисловості (основи нарощування військової техніки) та віддати їх в управління новій наднаціональній структурі. Це стало «наріжним каменем Європейської федерації. Завдяки об'єднанню економічних зусиль і розподілу досягнутих результатів європейські країни уникнули накопичення військової могутності одна проти одної, що і забезпечило мир в Європі. 

>

Картинки по запросу День Європи

Само же свято на Україні було задумане і як день, коли жителі країни повинні відзначати день спільних цінностей, спільної історії всіх націй континенту . За традицією останніх років, до цього свята були приурочені різні заходи: презентації європейських країн з виставками та дегустаціями традиційних страв, естрадні концерти за участю українських та європейських виконавців, які проходили на головних площах усіх великих українських міст. 


До речі, у 1887 році в Закарпатті (яке тоді перебувало у складі Австро-Угорщини) у Верхнетісянській улоговині на правому березі Тиси було встановлено двометровий геодезичний знак, що позначає географічний центр Європи. Координати цього географічного центру Європи: 47° 56'3" північної широти і 24° 11'30" східної довготи.

 

Останні новини