Які торговельні центри відкриються в Україні найближчим часом .

Які торговельні центри відкриються в Україні найближчим часом .

Які торговельні центри відкриються в Україні найближчим часом .

У першому півріччі 2017 року рітейлери істотно відновили активність, перейшовши від одиничних відкриттів до чітко вираженої стратегії експансії.

За даними консалтингової компанії CBRE Ukraine, в сегменті гіпермаркетів відбувся перерозподіл частки ринку між основними гравцями: французька мережа гіпермаркетів Auchan Group придбала 9 гіпермаркетів «Караван», 3 з яких розташовані в Києві.

>

Крім того, Auchan Group планує відкриття ще одного магазину у складі першої черги ТЦ Rive Gauche до кінця року.

Більшість fashion-ритейлерів також оголосили про наміри розширюватися протягом року, фокусуючись на торгових центрах як локаціях для своїх магазинів.

Іспанський рітейлер Inditex, що відкрив на початку року магазин чоловічої лінії бренду Stradivarius в ТРЦ Skymall, відкрив ще 6 магазинів в ТРЦ Lavina Mall.

Польський рітейлер LPP Group оголосив про відновлення активності в Україні, як і ARGO, Спортмастер та O’stin, які також почали розширення своїх мереж у першому півріччі.

Турецький рітейлер LC Waikiki, який не припиняв активність у 2014-2016 роках, оголосив про наміри відкрити ще близько 10 магазинів до кінця цього року.

Крім того, українські бренди Vovk, MustHave, Arber, Anabel Arto та інші продовжили розширюватися в найбільш успішних торгових центрах.


Зростання попиту на торгові приміщення відбувалося також і за рахунок появи нових міжнародних брендів.

У першому півріччі було зафіксовано відкриття 12 нових брендів, серед яких переважали бренди спеціалізованого одягу (спортивні товари, білизна, дитячий одяг), взуття та одягу середнього цінового сегмента.

Після стрімкого зростання нової пропозиції в 2016 році (+168 тис кв. м), у першому півріччі 2017 року був відкритий тільки один торговий центр Academ City (GLA — 8000 кв. м.). Таким чином, загальний обсяг пропозиції на ринку Києва досяг 1,06 млн кв. м.

Очікується, що обсяг нової пропозиції у другому півріччі складе близько 48 тис кв. м і буде представлений ТЦ «Смарт Плаза Політех» (GLA — 15 тис кв. м), першою чергою ТРЦ Rive Gauche (GLA – 20,5 тис кв. м) і «Рітейл Парком Петрівка» (GLA — 12 тис кв. м).

Девелопером двох останніх проектів виступає Immochan Ukraine. У разі якщо вищезгадані торгові центри будуть відкриті вчасно, обсяг нової пропозиції в 2017 році очікується на рівні 56 тис кв. м.

Якщо дати запланованих відкриттів не будуть перенесені на 2020 рік, більш ніж 530 тис кв. м нових площ очікується до виходу на ринок.

Активні будівельні роботи ведуться в лівобережній частині Києва в ТРЦ Rive Gauche (GLA — 70 тис кв. м в двох чергах) та в ТРЦ River Mall (GLA — 58,7 тис кв. м).

Ставка оренди в торгових центрах варіювалася в межах від $60 до $86/кв. м/місяць, а в менш успішних торгових центрах досягла $30 — $45/кв. м/місяць на кінець червня.

Очікується вихід потенційно нових гравців на ринок, серед яких Decathlon, Defacto, Under Armour, Scotch & Soda, Superdry та інші.

Більше того, такі бренди як H&M і IKEA включили Україну у свої стратегічні плани з розширення, якщо українські тенденції зростання споживання на тлі загального відновлення економіки будуть зміцнюватися.

Останні новини