Хто може не платити податки за продаж вживаних речей.

Хто може не платити податки за продаж вживаних речей.

Хто може не платити податки за продаж вживаних речей.

  Фіскали хочуть брати до скарбниці майже 20% від вирученого.

Податківці знайшли нове джерело поповнення держбюджету – в ДФС "згадали" про податок, який можуть стягувати з продажу українцями своїх старих речей, в тому числі через інтернет. Норма, що дозволяє оподатковувати доходи фізосіб від продажу майна, яке досі не обкладалося податком, є в Податковому кодексі України, але нею майже не користувалися.

>

Йдеться про продаж через комісійні магазини, інтернет поношених речей, меблів, побутової техніки тощо. Тобто всього того, що, на відміну від житла, транспорту, земельних ділянок, не підлягає реєстрації при зміні власника (у цих випадках податок стягується з продавця автоматично). Експерти кажуть, що "під ковпак" потраплять комісійні магазини і, можливо, ломбарди, але зазначають, що зібрати податок буде непросто, а доходи до бюджету будуть незначними.

ПОДАТКІВЦІ. Як роз'яснили нам в ДФС, відповідно до Податкового кодексу, оподаткуванню підлягають будь-які доходи громадян, у тому числі і від продажу особистого майна – 18% від суми отриманого доходу і ще 1,5% – військовий збір. Поки що ДФС почне перевіряти комісійні магазини, оскільки вони є податковими агентами. Тобто в комісіонці повинні після продажу зданої на комісію речі утримати з її власника ще 19,5% від суми, покладеної до видачі йому на руки, і перерахувати до держбюджету. Якщо вони цього не зроблять – сплатять штраф в розмірі 10% від її вартості плюс суму стягнутого податку.


А ось ломбарди цього робити не зобов'язані, вони повинні тільки взяти дані клієнта (ПІБ, номер ідентифікаційного коду) і, якщо річ НЕ викуплена, повідомити про це до ДФС. А податкова перевірить, чи сплатив клієнт ломбарду податок з отриманого доходу. Але коли почне діяти нововведення, в ДФС поки що не коментують. Під питанням поки що і онлайн-торгівля приватних осіб. "Всі пояснення будуть пізніше", – відповіла нам прес-секретар ДФС Надія Веселова.

В МАГАЗИНАХ. В одному з комісійних магазинів Києва нас запевнили, що всі дані про клієнтів у них є і, якщо їм надійде роз'яснення від ДФС, скільки брати податку з клієнта, вони виконають: "Поки що ми, крім комісії за свої послуги, беремо 5% податку, як з продажу рухомого майна, і 1,5% військового збору, і клієнтів про це попереджаємо відразу".

"Сегодня" з'ясувала думку одного з найбільших представників онлайн-торгівлі в Україні про нові ідеї Держфіскальної служби.

"Пред'явити претензії звичайним громадянам за продаж б/у речей досить складно. Для цього є кілька причин. Як мінімум, потрібно довести, що б/у річ є товаром, а з цим є деякі складності. Строго кажучи, за законом дохід від продажу фізособою свого б/у товару повинен був обкладатися податком на доходи фізичних осіб (ПДФО). Однак, в Податковому кодексі України, серед оподатковуваних ПДФО видів доходів, є цікавий пункт 164.2.20, який звучить як "інші доходи, крім зазначених у п. 165". продаж свого б/у товару не вказана в п. 165 в переліку тих випадків, коли ПДФО не сплачується", – сказав керівник юридичного департаменту Олексій Король.

Причому, як зазначає експерт, у фізособи в Україні ніколи не було ефективного механізму коригування податку, який би враховував витрати на придбання цього товару (купив за 100 грн., продав за 50 грн. За підсумком дохід мінус 50, відповідно – податок не сплачується) .

Виходить, що за продаж одного б/у дивана фіскальна служба може виставити претензію як магазину, що продає диван (за невиконання функції податкового агента), так і продавцеві, який не звітував щодо ПДФО від суми, отриманої при продажу. Тут можна сперечатися про те, чи є б/у диван саме "товаром", оскільки формулювання в Податковому кодексі досить розмиті.

"Також варто відзначити, що інтернет-майданчики, на відміну від комісійних магазинів і ломбардів, не приймають товар на реалізацію. Вони служать місцем, де можна розмістити оголошення про будь-які товари, включаючи б/у. Відповідно, питання по оподаткуванню б/у товарів для них неактуальні", – додав Король.

Юристи: всіх не піймають

Юрист Володимир Столітній каже, що платити податок доведеться тим, хто офіційно працює з комісіонками. "Жодні тотальні перевірки з боку ДФС не потрібні, оскільки магазини самі зацікавлені, щоб працювати в правовому полі – адже платить клієнт, а не вони. Те ж стосується і ломбардів, інше питання, що там не завжди коректно оформляються квитанції на заставлене майно", – роз'яснив нам Столітній.

А ось взяти якісь гроші з тих, хто торгує через інтернет, буде проблематично, впевнений Столітній. Навіть якщо вдасться ідентифікувати людину, яка подала оголошення про продаж, практично неможливо довести сам факт купівлі-продажу, наприклад, шафи або велосипеда, оскільки товар і гроші передаються з рук в руки без свідків.

Те, що дієвого контролю за інтернет-торгівлею немає, підтверджує і партнер юрфірми Денис Шкіптан. "Відповідно до законодавства, договори між приватними особами можуть полягати в письмовій або усній формі, без реєстрації таких, – розповів нам Шкіптан. – До того ж приватні особи не є податковими агентами, на відміну від низки юридичних осіб, тому якщо йде передача товару від приватної особи приватній особі без внесення змін до реєстрів (авто, нерухомість), то податки не сплачуються, оскільки ця операція просто ніде не відображається". За словами Шкіптана, теоретично люди повинні вказувати доходи від продажу майна в своїх річних деклараціях. Але дієвого контролю на сьогодні немає, оскільки немає загального обов'язкового декларування, а максимальна сума для готівкових розрахунків досить висока (50 тис. грн), тому відстежити такі операції неможливо.

 

Останні новини